A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az álmok hídja összeköt


Hat regénye után megjelent Mail Karolin zirci írónő novellákat és elbeszéléseket tartalmazó könyve „Álmok Hídján” címmel.


A kötet tizenöt történetében egy valami közös: mindegyik a szeretetről szól. Karolin ugyanis azt vallja, hogy a szeretet a legfontosabb érzés az ember életében, az tesz minket boldoggá. Ezeket az érzéseket adja vissza az írónő prózai alkotókészségével.

A novellák között vannak kitalált történetek – ahogy a regényeit is a saját fantáziavilága köré építi –, és megtörtént dolgokat is leírt: régi karácsonyok emlékei, vagy egy kellemes zirci nap az unokákkal, múzeumban, cukrászdában eltöltött órákkal.


A novellák és elbeszélések párhuzamosan íródtak a regényekkel az elmúlt hat év során. Ez egy válogatás tulajdonképpen, az írónő tarsolyában vannak még hasonló terjedelmű írások. Három részre oszlik a kötet, az első konkrétan a szeretetről szól. A második az „Igaz mesék” címet kapta, hét szál virágból álló csokrot rakott össze Karolin az életéből. Nagy telekre emlékszik a gyerekkorából, és nem felejti el, amikor egy igazi angyallal találkoztak otthon karácsony délután. Hófehér kesztyűjében rakosgatta a csomagokat a fenyőfa alatt, nem szólt semmit, csak megsimogatta a gyerekeket, majd még látták a szobaablakból, ahogy a hóesésben a kandeláber megvilágította mozgó szárnyait…


Az emlékek tárháza után a harmadik részben fiktív karácsonyi történetekkel találkozhatunk. Egy ötvenhatos disszidens, aki negyven év után tér vissza hazájába, az ünnep fényeitől világító bakonyi szülőházába. Egy karácsonyi ajándéknak szánt tűzoltóautó, amely figyelmetlenség miatt elveszik, de egy becsületes megtalálónak köszönhetően mégis megérkezik időben a fenyőfa alá. Karolin kedvenc története a „Csodás karácsony”, amely egy hosszabb lélegzetvételű, falun játszódó elbeszélés.

Mail Karolin legújabb kötete a szeretetről szól, novellákat, elbeszéléseket tartalmaz


Az írónőnek szinte minden regényében szerepel a tél, a téli táj, és ennek kötelékeként a karácsony. Hiszen mint mondja, élvezi az ünnepek melegségét, nyugalmát, ilyenkor legszívesebben megállítaná az időt.

„Az ember életében nem lehet minden karácsony felhőtlenül boldog. Érhet olyan bánat, ami árnyként vetődik az ünnepre. Ami segít, az a szeretet. Ha nem is rögtön hozza meg a gyógyulást, akkor is a szeretet maradjon a fő érzés a szívünkben. Merjünk álmodni, jobbat remélni, hívjuk elő képzeletünkből azt a bizonyos hidat, amiről a könyvemben írtam! Álmaink hídja mindig átsegít a túlsó partra, oda, ahol fényesebben süt a nap, szebben ragyognak a csillagok. Gyógyír lehet lelkünknek, melegséget hozhat szívünknek”

– üzeni az írónő az adventi készülődés időszakában.


Karolin már az újabb karácsonyi történetén dolgozik, amely egy idősek otthonában játszódik. Lehet, hogy ez majd egy újabb novelláskötetben kap helyet, de az biztos, hogy a családi karácsonyfa alá oda fog kerülni. A közelgő ünnep egyébként is különleges lesz számukra, hiszen már öt unoka várhatja a Jézuska érkezését. Vagy talán egy angyalt küld majd maga helyett, mint azon a régi karácsonyon?


Kelemen Gábor