A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az adománynak örülnek, de a hulladéknak nem!


Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ vezetője mutatja a szakadt rongyok egyikét, amelyet ruhaadományként szánt valaki a rászorulók részére.


Az intézményvezető a karácsonyi ünnepkör közeledtével különösen aktuálisnak érezte megfogalmazni felhívását, hiszen ilyenkor többekben felmerül az adományozás. Hozzáteszi, Zircen szerencsére nem időszakos, hanem szinte folyamatos az emberek segítő szándéka.


Szívesen fogadnak jó állapotú, kinőtt ruhaneműket, játékokat, iskolatáskákat, elektronikus berendezéseket, bútordarabokat. Tárolni azonban nem tudják a nagyobb méretű használati tárgyakat, ezért kéri, hogy aki ilyesmit ajánlana fel, jelezze előre, hogy a fuvart – amellyel célba érhet az adomány – meg tudják szervezni. Nagyné Fáró Katalin elmondja, örülnek a felajánlásoknak, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, az adományozó akkor szerez örömet embertársának, ha az ajándék jó állapotú, használható. Sajnos nem mindig ez a jellemző, előfordul, hogy zsákszámra raknak le a Segítő Kezek Háza elé használhatatlan holmikat.


Kéri továbbá, hogy a leadott ruha tiszta legyen, mert vannak olyan rászorulók, akiknek a mosás is gondot jelent. Félreértés ne essék, nem válogatásról van szó, de azért annak is örülnének az adományok fogadói, ha a leadott ruhanemű viszonylag követi a mai trendet. Nem tudják boltban megvásárolni, legalább legyen meg az örömük, hogy olyan használt ruhát hordhatnak az utcán, amiben mások is járnak. Persze elsődleges szempont a használhatóság.


Sok helyen elkel a segítség, várják az adományokat, de a hulladéknak más helyet kell keresni.

Kelemen Gábor