A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Auer Attila az év mentőse Zircen


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének áprilisi rendes ülésén került sor a „Zirc Város Mentőse” 2015. díj átadására.


Dr. Onódi Lívia, a mentőszervezet regionális igazgatójának javaslatára az Emberi Kapcsolatok Bizottsága a „2015. év Zirc Város Mentőse” kitüntetést Auer Attilának ítélte oda, aki 1989 márciusától dolgozik az Országos Mentőszolgálat zirci mentőállomásán mentőápolóként. 1991-ben szakápolói végzettséget szerzett. 2005-től 2008-ig a zirci mentőállomás vezetésével bízták meg. 2011-től a mai napig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Sürgősségi Osztályán dolgozik ápolóként, mellékállásban.

Auer Attila mentőápoló a „Zirc Város Mentőse” oklevéllel


A város által elismert mentőst dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök méltatta, majd Ottó Péter polgármesterrel átadta a kitüntetést.

„Az elmúlt 27 évben számtalan embert próbáló helyzetben mutatta meg, hogy számára az életmentés az igazi hivatás. A mentőmunka mentő-team-ek, vagyis csoportok együttműködését, helytállását jelenti, mégis sok egyéni teljesítményből építkezik. Auer Attila munkája, hivatásszeretete ilyen. Az egész bajtársi közösség számára is példát jelentő teljesítmény. Az Országos Mentőszolgálatnál eltöltött évei alatt új szakemberek több nemzedékével találkozott: oktatta, tanította, tanácsaival segítette őket. A betegekkel, hozzátartozókkal, kollégákkal való kapcsolata példaértékű. Feladatait rendkívüli odafigyeléssel, minőségre törekvéssel, hatékonyan és eredményesen oldja meg.”


A képviselő-testület tárgyalta és elfogadta a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet 2015. évi munkájáról szóló beszámolót is. Ebből megtudtuk, hogy Veszprém megyében a hívásszámok és a feladatszámok évről évre emelkedést mutatnak, melynek oka szerteágazó. Ennek ellenére a késések nem számottevőek, a sürgős eseteknél a zirci mentők az elvárt 15 percen belüli helyszínre érkezést be tudják tartani. Az orvosi ügyeletekkel a mentőszolgálat kapcsolata zavartalan.


A problémákra is felhívták a figyelmet, így például a mentéstechnikai eszközpark sürgető beavatkozást igényel, mivel sok idős, gyakran meghibásodó eszközzel kényszerülnek nap, mint nap helytállni.


Dr. Benczik Ágnes Adrienn, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke napirendhez történő hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentőszervezet mintegy 2300 esetet látott el a tavalyi évben, és ebből a hívások során 51 alkalommal nem találtak beteget, ellátandó személyt a helyszínen. Így vonulásuk felesleges volt, s lehet, hogy más fontos, sürgős eset ellátását késleltették ezzel.


Kelemen Gábor