A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Aszfaltra rajzolnak, így óvják a természetet

Van egy zsákutca Zircen, ahol október elején – amikor az állatokat ünnepeljük világszerte – mindig apró kis csodák történnek. Most például túrás nélkül jött felszínre a vakond, az ágon ülő bagoly a verőfényes napsütés ellenére is jól érezte magát, emberek jártak-keltek a főtéren, mégsem félt az őz, színes szárnyaival leszállt egy óriáspillangó, és még a virágok is kinyíltak a gyermekkezek által.


„Gyerekek a természetért” mottóval hirdette meg hagyományos, de mindig újabb és újabb értékeket felmutató aszfaltrajz-versenyét az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma általános iskolások számára az EKF MINI PÁLYÁZATOK támogatásával. Nem kevesebb, mint tizennyolc csapat jelentkezett a felhívásra, a zirciek mellett érkeztek Veszprémből, Dudarról és Borzavárról is.


A résztvevőket Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus köszöntötte, majd kezdetét vette a verseny, a csapatoknak negyvenöt perc állt rendelkezésükre, hogy a múzeum előtti zsákutca kis szegletén megjelenítsék a képét az idei év fajaiból általuk kiválasztottnak. Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, fentről szinte reflektorként világította a napocska a szebbnél szebb alkotásokat.


A szürke aszfaltból egy-kettőre színes világ kerekedett, nem győzték pótolni a gyerekek a szegélyről az alkotás során egyre fogyó rajzeszközöket, krétaporfelhő is szállt az ég felé, és közben persze figyelni kellett az órát is, a csapatok az alakuló alkotásuk köré kuporodva futottak versenyt az idővel.

Ilyen volt feketén-szürkén…

Ilyen lett színesen

A járókelők is csodájára jártak az alkotásoknak, a képen a később különdíjjal kitüntetett csapat rajza készül

Benépesült a múzeumi előtti zsákutca, tizennyolc csapat tette próbára tudását, kifejezve egyben a természet iránti szeretetét

Ezúttal sem ment haza senki üres kézzel, minden résztvevő elismerő oklevelet és ajándékot kapott, az első három helyezettet díjazták és egy különdíj is kiosztásra került az eredményhirdetésen.

Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus és munkatársainak közreműködésével kiosztásra kerülnek a megérdemelt jutalmak

A helyezettek: 1. Szilágyi lányok (Szilágyi Keresztény Iskola – Sipos Rozi, Sipos Lili, Szitás Borbála). 2. Bakonyi Őzek (Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola – Békési Kinga, Szőllősi Panna, Pécsi Fanni). 3. Fecskefarkú Pillangók (Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola – Prímász Réka, Finta Gabriella, Müller Ajsa). Különdíjas: Őrült Mókusok (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola – Répás Nóra, Riga Hanni, Simon Ramóna).


A versenyen résztvevők közös csoportképe és az első helyezett csapat az alkotásával (Fotó: MTM BTM)


Kelemen Gábor