Aranyosan szólt a zirci tücsökmuzsika Keszthelyen


Kiemelkedően szerepeltek a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás növendékei a Zala Megyei Zeneiskolák XI. Vonóstalálkozóján, a Keszthelyi Festetics György Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában.


Nem tette át székhelyét a szomszéd megyébe a zirci zeneiskola, ugyan a Zala megyei intézmények számára hirdették meg elsődlegesen a versenyt, de szívesen fogadták a Bakony szívéből érkező hegedűmuzsikát is, amely egyértelműen pozitív hatással volt az eseményre.


A diákok felkészítő tanáruk, Tarcsay Beáta vezetésével és egy szülő kíséretében tették meg a hosszú utat, s hogy érdemes volt leróni a kilométereket, azt bizonyítják az elért eredmények. Sorolták az Ezüst-fokozatban részesülőket, s nem hangzott el a zirci diákok neve – meséli a zenepedagógus, a Zirci Tücsökzenekar vezetője. De mindez azért volt, mert valamennyi szólóprodukciót Arany-fokozattal ismert el a zsűri, sőt egy Kiemelt Aranyat is elhoztak a jelentős kulturális életéről ismert városból. A zirci hegedűs-kvartett versenyen kívül indult, hiszen csak szólókategóriák voltak, viszont műsorszámukkal feldobták a díjátadó ünnepséget.

A kiemelkedő eredményt elérő diákok felkészítő tanárukkal (Fotó: Sárossy Zsolt)


A zsűri tagjai – valamennyien szólamvezetők a győri szimfonikus zenekarban és felsőfokon oktatják a zeneművészetet – a különszámot is oklevéllel díjazták, a kvartettet Szakács Zille, Bolla Zsófia Zorka, Szöllőskei Sára és Hegedüs Anna alkotta. Közöttük volt a legkiemelkedőbb eredményt elérő zirci zeneiskolás növendék, Bolla Zsófia Zorka, akinek a minősített produkcióját alább meghallgathatjuk. Ő első évfolyamos tanulója a zirci Alapfokú Művészeti Iskolának. A Sárossy-testvérek, Boróka és Barnabás – akik másodikos tanulói a helyi zeneiskolának – Arany-fokozatot értek el korcsoportjukban. Az oklevél mellé ajándék is járt a diákoknak, akik a nagyvárosokból érkező zeneiskolások mezőnyében érték el a kiváló eredményeket.Cikk: Kelemen Gábor

Videó: Tarcsay Beáta