A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

ARANY PILLANATOK 2019


A tavalyi esztendőt átszőtték a Reguly Antalra emlékező programok, hiszen a néprajztudós-nyelvész születésének 200. évfordulóját ünnepeltük. A jubileumon kívül is voltak azért örömteli pillanatok Zirc város óévében, melyek közül összeválogattunk néhányat önkormányzatunk fotóarchívumából, ezzel kívánva mindenkinek eredményekben gazdag, boldog új esztendőt.
NEMZETI IDENTITÁSUNKAT ŐRZIK MEG

Városunk adott otthont a Német Nemzetiségi Óvodák 8. Tánctalálkozójának a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde szervezésében és rendezésében. Tizennégy helyről érkeztek a megyéből óvodai tánccsoportok, hogy megmutassák tudásukat.

DIÁKOK ÜZENTÉK: FONTOS A SZABADSÁGUNK

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI is részt vett a „Think freedom” elnevezésű művészeti akcióban. A zirci diákok által tervezett és kivitelezett, szabad madárcsapatot szimbolizáló alkotás a veszprémi Szabadság téren volt látható.

A VILÁG SZEGÉNY LENNE ÖNKÉNTES MUNKA NÉLKÜL

Színes gyermek- és családi programokkal várta az érdeklődőket a Zirci Bérea Gyülekezet az önkéntesség jegyében első alkalommal megszervezett Rákóczi téri Roadshow-n. A kosárlabdapálya például floorball-játéktérré változott a rendezvényen.

HEGYET FESTETTEK FALRA A DIÁKOK

Hetedik alkalommal vettek részt a Szín-Vonal AMI zirci diákjai a Badacsonytomajon rendezett táborban, mely a munka jegyében telt el: a Tóti-hegyet festették meg egy hosszabb falszakaszra Tapolca belvárosában a város polgármesterének felkérésére.

REGULY NYOMÁBAN TOVÁBB A MEGISMERÉS ÚTJÁN!

Nagy sikerű rendezvénnyel ünnepelte Reguly Antal születésének 200. évfordulóját Zirc városa a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház főszervezésében. Sokszínű programkínálat várta az érdeklődőket a Reguly Fesztivál négy napja során.

LIGET ÉS TÚRAÚT IS LÉTESÜLT

A Barátság Parkban átadásra került a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület által megálmodott Reguly-liget és az Erdély Baráti Kör Egyesület révén kialakított Reguly Antal Emlékút. Az alkalomból Ujvári Ivett búzavirág-csokrot nyújtott át a vendégeknek.

HÚSZÉVESEKÉ A VILÁG

A tavalyi Bakonyi Betyárnapokon a színes programkínálat mellett a szervezők arról is megemlékeztek, hogy húsz évvel ezelőtt, 1999 nyarán indult útjára a rendezvény. Az alapítókat, főbb közreműködőket külön köszöntötték a színpadon.

TIZENKÉT KICSI SZÉKET FARAGTAK KI

Az V. Bakonyi Vágtát sok minden más mellett a favágó világbajnok porvai testvérpár, Répás Tamás és Répás Péter láncfűrészes mutatványa is emlékezetessé tette. Rövid idő alatt egy fatörzsből például tizenkét kicsi széket faragtak ki.

MÉG ÉDESEBB LETT A VÁROSUNK

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai kirándulást és konferenciát szervezett Zircre. A vendéglátók Vincze Lajos és Vincze Ferenc, a Pepe cukrászda tulajdonosai voltak, a vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte.

REGULY-SZALON NYÍLT A VÁGTA KORZÓN

Kiemelkedően szerepelt a Bakony a Nemzeti Vágtán. A lovas-sikerek mellett a standszépségversenyben első lett városunk. Reguly-korabeli szalont jelenítettek meg a Vágta Korzón, melyet Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes judós is meglátogatott.

JÁTÉKOSAN EMLÉKEZTEK A NÉVADÓJUKRA

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola is megemlékezett a névadójáról születésének 200. évfordulója alkalmából. Sportos, játékos és ismeretterjesztő feladatok vártak a diákságra, itt egy Reguly-emlékmeccs zajlik.

SZABADSÁGUNK ÉS VÁROSUNK KÖZÖS ÜNNEPE

Szabadságkoncerttel ünnepelte Zirc hazánk 30 éve visszanyert szabadságát és a várossá nyilvánítás 35. évfordulóját. A rendezvényen fellépett többek között a Bikini együttes és Vastag Csaba. A képen Schneider Gyula és barátai előadása látható.Az összeállítást készítette: Kelemen Gábor