A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ápoljuk közösen a magyar hősök emlékét!


A Nemzeti Örökség Intézete a Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából országos felhívásban kéri az állampolgárokat, hogy lakóhelyük közelében emlékezzenek meg hőseinkről. Fotókat, videókat is várnak, a legérdemesebbek díjazásban is részesülnek.


Kezdeményezésük lényege és célja, hogy minél többen keressék fel a lakóhelyükhöz közel eső hősi emlékműveket vagy sírokat, ahol egy szál virággal, egy égő mécses elhelyezésével, vagy egyéb illő módon megemlékezhetnek.


A Magyar Hősök Emlékünnepét szabályozó törvény nem csak a hősi halottakat vagy a háborúban szolgált katonákat nevezi meg hősnek, hanem mindenkit, aki vérét ontotta, életét adta vagy kockáztatta a magyar Hazáért. Ennek megfelelően nem csak katonai, de olyan civilek sírjai vagy emlékművei is felkereshetők, akikre a fenti megállapítás igaz.


A Magyar Hősök Emlékünnepe mindig május utolsó vasárnapja, ezért a Hősök napja idén május 30-ra esik. Eddig a dátumig várják a saját megemlékezésekről készült fényképeket vagy mozgó felvételeket a nemzetisirkert@nori.gov.hu e-mail címre. A legszebb fotókat, felvételeket közreadják a közösségi felületeiken, a legérdemesebbek díjazásban részesülnek.