A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Anyai szeretettel átitatott, zenével életre keltett versek


Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerzővel, előadóművésszel, szövegíróval ünnepelte a Költészet Napját a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB.


Bieberné Réz Ágnes, a szervező intézmény vezetője egy József Attila-idézettel köszöntötte a meghívott vendéget és a közönséget a városi könyvtár közművelődési klubtermében, majd elmondta, a költő 113 évvel ezelőtt, 1905. április 11-én született, születésnapja 1964 óta a Költészet Napja hazánkban. E jeles napot országszerte különböző eseményekkel; előadóestekkel, irodalmi műsorokkal ünneplik.


A televízióban hallott, nagyon különleges és pozitív kezdeményezésre is felhívta a figyelmet: a Költészet Napjához kötődően Budapesten, több közlekedési és kulturális csomópontban zsebkönyv-automatákat állítottak fel, melyekből olcsón lehet irodalmi műveket vásárolni. Ezzel is arra ösztönzik az utazóközönséget, hogy inkább olvasással töltsék el az időt a különböző „okos” eszközök használata helyett. Hozzátette, lesz egy mozgó automata is a nyári időszakban, kisbusszal a nagyobb közönséget vonzó rendezvényeket keresik majd fel.


Bieberné Réz Ágnes intézményvezető köszöntője a Költészet Napja alkalmából


Gerendás Péter, mielőtt a közönség elé tárta volna irodalmi gyöngyszemeinket a húrok pengetésének kíséretében, a következőt mondta: „A művészt mindig megkérdezik, amikor megérkezik valahová, hogy hogyan tetszik az adott város. Természetesen udvariasságból elmondja, hogy mennyire nagyon tetszik neki. Engem senki nem kérdezett meg, és mégis azt mondom, hogy végig-végig a csodák csodáját éltem át, ahogy ideérkeztem Zircre. Csodálatos helyen élnek önök, és nagyon irigykedem, bevallom őszintén. A Költészet Napja alkalmából jöttem, de mindegy, hogy mi az ürügy, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek.”


„A csodák csodáját éltem át, ahogy ideérkeztem Zircre” – mondta tiszta szívvel Gerendás Péter


Beszélt arról is, hogy egy csodálatos vendéglátásban volt része, hiszen egy nagyszerű muzsikus, Szeifert Bálint itt született. Ismerik egymást, főleg a gyermekével zenéltek együtt már több produkcióban, és az ő szülei hívták meg őt ebédre ezen a napon, amiért ezúton is köszönetét fejezi ki.

Gerendás Péter elmondta, a költészet a gyermekkoráig nyúlik vissza, hiszen édesanyja nagy imádója volt a verseknek, kicsi lemezeken híres színészek által elmondott verseket hallgatott. „Az én gyerekkoromnak is ez volt a jellegzetes része, ezek az esti vershallgatások.”

Ezért hálájának jeléül édesanyja egyik legkedvesebb versével, Tóth Árpád Esti sugárkoszorújával indította műsorát, még egyelőre a gitár csendje mellett. Aztán következtek az anyai költészetszeretet további kedvencei, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, elhangzott József Attila „Tiszta szívvel” című verse is.


Majd kezéhez emelte szeretett hangszerét a művész, s egy kevésbé ismert költő, Nadányi Zoltán „Diófa és szilvafa” című költeményével kezdte a megzenésített versek sorát.A továbbiakban elhangzottak a magyar irodalmi élet klasszikusainak dallá formált versei, Ady Endrétől Faludy Györgyön át József Attiláig ívelt Gerendás Péter verses-zenés műsora, előadásait pedig szerzeményeivel és kedves, humoros történetekkel fűszerezte, így a közönség a legmagasabb fokú kulturális élményben részesülhetett ezen a meleg napfényben fürdő áprilisi délutánon.

Kelemen Gábor