A bakony fővárosa

Anyai felelősség a fiatalok iránt


„Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetésben részesült Sztárosztá Anna, a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának nyugalmazott nevelőtanára. Az elismerő oklevél átadására Zirc város pedagógusnapi ünnepségén került sor.


Sztárosztá Anna felsőfokú tanulmányait 1972 és 1978 között végezte az Ungvári Állami Egyetemen, ahol filológus, franciatanár képesítést szerzett. Munkaviszonya 1971. augusztus 31-én kezdődött Munkácson. Zircen először a III. Béla Gimnáziumban dolgozott, valamivel több, mint egy tanévet tanított itt franciatanárként. A Reguly Antal Szakképző Iskolába és Kollégiumba 1998. december 1-jén került, ahol ezt követően húsz évig nevelőtanárként ténykedett. Közben megbízással a III. Béla Gimnáziumban francia nyelvet tanított, a zeneiskolában pedig a zene iránt érdeklődő fiatalokkal foglalkozott.


„Minden ember egyéniségében egyben valamilyen érték hordozója is. Sztárosztá Anna pedagógusi munkája során a kollégiumban, nemcsak mint pedagógus, hanem mint ember is mintát nyújtott a gyerekek számára. Kreatív személyiség, ami meglátszott minden rendezvényen, amit szervezett. Ezt a személyiségjegyet viseli magán a kollégium múzeuma, melyet ő álmodott meg és saját kezűleg hozta létre. Mindig törekedett arra, hogy minden gyerekben meglássa a pozitív tulajdonságokat, és elő is hívta belőlük”

– hangzott el a méltatásában.


Sztárosztá Anna számtalan versenyre készítette fel a tanulókat odaadó, önzetlen munkával, lelkesedéssel és magas szintű hozzáértéssel. Általa képviselhették eredményesen a zirci kollégiumot húsz éven át a Balatonalmádi Megyei Kollégiumi Ki mi tud?-on és a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Szavalóversenyen.Tisztelte és szerette a rábízott gyerekeket, és nem pedagógusként, sokkal inkább anyaként érzett felelősséget irántuk. Ismerte érzelmi- és gondolatvilágukat, nyomon követte nemcsak tanulmányi, hanem személyiségbeli változásaikat is. Tudta, hogy a hatékony pedagógiai munka egyik alappillére a kiegyensúlyozottság, ezért munkájában is arra törekedett, hogy ezt megteremtse. Irányító- és szervezőkészségének köszönhetően élménnyel tudta megtölteni a tanulók számára a kollégiumban töltött hónapokat, éveket.


Csapatjátékos, aki kollégáit második családjaként szereti, és akire bármikor lehetett számítani. Gondolkodás nélkül nyújtott segítséget a tanár kollégáknak és a tanulóknak egyaránt. A kollégiumot szinte az otthonaként szerette, szívesen töltötte ott az időt, és szívügyének tekintett minden feladatot. Munkájában a teljességre törekedett, s erre nevelte tanulóit is.


A szakmai kitüntetést Ottó Péter polgármester és Varga Zita, Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át Sztárosztá Anna részére.

Kelemen Gábor