A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Amikor születésnapját és névnapját együtt ünnepli egy iskola

Tavaly volt hatvanéves a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. A nagyszabású jubileumi rendezvényt április 21-én rendezik meg, az időpontválasztás nem véletlen: Béla-naphoz kapcsolódóan fogja megünnepelni a „nagy család” a jeles évfordulót.


- Eredetileg decemberre terveztük a jubileumi rendezvényt, de a régi tanáraink, diákjaink kérésének eleget téve egy kicsit melegebb időszakra tettük át és egy Béla-naphoz közeli időpontot jelöltünk ki – mondta el Balázsné Györek Zsuzsanna, az ünnepelt intézmény igazgatója, majd máris az invitálással folytatta:

az eseményre sok szeretettel várják régi és jelenlegi diákjaikat, tanáraikat, dolgozóikat, szülőket.


Színes kavalkáddal készülnek a születésnapra: a délelőtt folyamán az órák nyitottak lesznek a látogatók előtt, de a be- és kicsengetés rendjét nekik is szigorúan be kell tartaniuk. Az öregdiákoknak egy vezetett iskolabejárásra is lehetőségük lesz, ami azért is lehet érdekes számukra, mert nagyon sok változás történt az épületben, osztálytermek estek át funkcióváltáson. Az oktatás délig tart, ezt követően az iskola összes tanulója a rendezvényterem berendezésén dolgozik.


A délutáni programok három órakor egy „retró” kiállítás megnyitásával kezdődnek, de hogy valójában mit is láthatunk majd az emeleti zsibongóban, arról igazgatónő nem árul el részleteket, maradjon szülinapi meglepetés. Annyit azért megtudhatunk, hogy Földváriné Lajtafalvi Katalin művészeti igazgató-helyettes és Bittmann Zoltán tizenegyedik évfolyamos diák ügyködik a tárlaton.

Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató beszélt a jubileumi programokról és a hatvan év jelentősebb állomásairól

Fél négykor a tornateremben folytatódik az ünneplés az intézmény zenetanárainak koncertjével, jelenlegi és egykori diákok előadásával, beszédekkel, visszaemlékezésekkel, meglepetésprodukciókkal. Balázsné Györek Zsuzsanna felhívja a figyelmet, hogy a rendezvény ideje alatt a diákok és tanárok kiállított képzőművészeti alkotásai megvásárolhatók lesznek és licitre is bocsátanak olyan munkákat, amelyeket hely hiányában nem tudnak méltóképpen tárolni az intézmény falai között. A támogatók jóvoltából tombolasorsolásra is sor kerül, melyen nagy értékű ajándéktárgyak találhatnak gazdára. Lesz musicalválogatás, a talpalávalóról pedig egészen estig a Summer Band zenekar gondoskodik majd.


A rendezvénytér befogadóképessége miatt legfeljebb kétszáz főben határozták meg a vendégek számát, ezért a jubileumi eseményt regisztrációhoz kötötték.

Ezt az iskola honlapján keresztül elektronikusan és az iskola portáján személyesen is meg lehet tenni. A tornateremben zajló programokon 4600 forint összegű belépődíj a részvételi feltétel, ami tartalmazza az ételt, italt, és minden vendég olyan ajándékkal térhet majd haza, amely mindig is emlékeztetni fogja az ünnepi pillanatokra. Megtudhatjuk azt is, hogy a rendezvényt követő héten egy időkapszulát is föld alá engednek a jeles alkalomból.


„Mintha kétszáz éves lenne ez az intézmény, olyan ívet futott be”

– indítja válaszát igazgatónő, amikor arra kérjük, hogy emelje ki a jelentősebb állomásokat, mérföldköveket az elmúlt hatvan évből, honnan hova jutott el az intézmény ezalatt az idő alatt. 1962-ben, amikor megalapították a gimnáziumot, még se híre, se hamva nem volt a jelenlegi épületnek: a mai kollektíva számára már nehéz elképzelni, hogy a kezdet kezdetén különböző helyeken, így az általános iskolában, az apátság épületében folyt az oktatás, és jöttek-mentek egyik helyszínről a másikra. A hatvanas évek végéig kellett arra várni, hogy saját otthonra leljenek, és az 1969-ben végző diákok már a mostani falak között érettségizhettek. Két osztállyal indították a gimnáziumot, tehát összesen nyolc osztályra tervezték az épületet.

1968-ban épült fel a gimnázium lapos tetős épülete, az 1968-69-es tanév volt az első, amely már az új otthonban folyt

(Forrás: Illés Ferenc)

Balázsné Györek Zsuzsanna kiemeli, hogy az idők során, Szűcs István Miklós érdemeinek a jóvoltából elindult egy rajztagozat az iskolában, majd egy idegen nyelvi tagozat, amely mindig is a Béla nagy erősségének számított. Volt egy időszak, amikor hatosztályos képzés is működött, melynek első osztályfőnöke éppen igazgatónő volt. Ezt váltotta fel aztán a mai művészeti szakgimnázium, „leánykori nevén” művészeti szakközépiskola. A törvényi változások eredményeképpen technikumként is megjelentek az oktatás széles palettáján. A kétezres évek elején a zeneiskolát összevonták a gimnáziummal, 2011 óta pedig egy épületben történik a gimnáziumi, képzőművészeti és zeneművészeti oktatás. A képzés átalakítását eredményezte még a nyelvi előkészítő osztály beindítása, amely öt évre bővítette a „bélás” éveket, és a művészeti képzés időtartama is bővült a szerkezeti változásokkal.


-Tíz osztály, kétszer öt év, s mintegy száz zeneiskolás – érzékelteti a számok nyelvén igazgatónő, hogy milyen fejlődésen ment keresztül az intézmény, s nem kellett hozzá kétszáz, hatvan esztendő is elegendő volt, hogy ennyi minden történjen a Köztársaság utcában, III. Béla király szobra körül.

A város üde színfoltja a gimi. Diákok és pedagógusok a sporttelep rúgófalának díszítőfestését követően, 2012 májusában

(Fotó: Önkormányzati Archívum)

Sokan talán nem is gondolnák, hogy Balázsné Györek Zsuzsanna az iskola életkorának felét már eltöltötte az intézmény falai között, és tucat esztendőt hagyott maga mögött igazgatóként – erről nem ő dicsekszik, hanem ha már születésnap, meglepetésére mi vezetjük elő a témát, ugyanakkor szívesen emlékszik vissza pályafutásának indulására: 1992-ben friss diplomásként került Zircre tanítani.


Soha nem felejti el azt a júniusi napot, amikor állásinterjúra érkezett, az iskolában pedig éppen érettségi volt. Már akkor megtapasztalta a barátságos légkört, az összetartó közösséget, amely jó értelembe véve volt „zárt”, egyből befogadta a városba akkor idegenként érkező pályakezdő fiatalt. Harmincéves volt akkor a gimi és igazgatónő hangsúlyozza, hogy

a bizalom, az empátia, a szeretet, amely őt is körülvette akkor, újabb harminc év múltán is megmaradt. Büszke arra, hogy az iskola továbbra is azon a színvonalon működik, amely már akkor is érezhető volt. Jók a továbbtanulási arányaik, a művészeti téren is, elsőre bekerülnek a legnagyobb egyetemekre a tanulóik.


Amikor az évforduló kapcsán felkutatták a régi diákokat, akkor döbbentek rá, hogy milyen széles skálán mozognak azok, akik a zirci gimnáziumban érettségiztek anno: a teljesség igénye nélkül egyetemi professzor, orvos, kutató, mérnök, pedagógus is található a születésnapra meghívottak körében.


Igazgatónő fontosnak tartja azt is és bátran ki meri jelenteni, úgy kerülnek be innen a fiatalok a felsőoktatásba, hogy jól érezték magukat, fel vannak töltve azzal a munícióval, amit egy család meg tud adni, helytállnak az életben, boldog emberekké válnak. Talán nem véletlen a párhuzam a társadalmi együttélésünk „alapsejtjével”, hiszen a mindennapi gondok-bajok mellett egy összetartó nagy családnak számít a III. Béla Gimnázium s mint minden családban, itt is a gyerekek a legfontosabbak.


Kelemen Gábor