A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Amikor a gyerekek is mesehőssé válnak


Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár munkatársa tartott játékos foglalkozást a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodásainak az Országos Könyvtári Napok keretében, a könyvtár közművelődési klubtermében.


A Békefi Antal Város Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB az idei évben is csatlakozott a programsorozathoz, melyet ezúttal „közös tudás, közösségi hozzáférés” mottóval hirdettek meg. A nyitó programelem, az óvodások számára szervezett játékos mesefoglalkozás kapcsolódott a Népmese Napjához, melyet szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünneplünk. Mondhatnánk: az ovisok meseszerűen ünnepelték névadójuk születésnapját.Csaba Lilla rendszeresen tartott játékos foglalkozásokat az elmúlt nevelési évben a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde növendékeinek, így több ismerős arc is feltűnt a közönség soraiban. Meg kell jegyezni, a városi könyvtár közművelődési klubterme csak ideiglenes helyszín volt, hiszen egy-kettőre elrepültek a mesék birodalmába, az Óperenciás tengeren túlra. Megvitatták, hogy milyen járművel utazzanak a hosszú útra – űrrakéta, repülőgép, helikopter, autó, hajó egyaránt elhangzott a javaslatok között –, végül megállapodtak, hogy egy mesebeli varázseszközzel, a hétmérföldes csizmával róják le a kilométereket.


Úton a mesék birodalmába, az Óperenciás tengeren túlra…


A mesék birodalmába történő megérkezést a „Pál, Kata, Péter” gyermekdal közös eléneklésével ünnepelték meg, majd különböző játékos feladatok vártak az utazókra. Képről őszi gyümölcsöket, majd az animátor által zongorán előadott dalokat kellett felismerniük, és miután ez sikerült, következhetett a mese, „A kiskakas gyémánt félkrajcárja”. Csaba Lilla a közönséget is bevonta az előadásba, a bábszereplők mellett egy kislány alakította a gazdasszonyt, egy kisfiú pedig a szolgálót a spontán kasztingolás eredményeként. Boldogok voltak a gyermekek, hogy hőseivé válhatnak a jól ismert mesének, társaik pedig díjazták a produkciót a nézőtérről. A jól megérdemelt jutalom sem maradt el a színjátszásért.Aztán mások is színpadra léptek, csoportokat alkotva járták a „Hopp, Juliskára”, majd következett az „Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró” játék, amikor a kiválasztott szereplőnek be kellett hunynia a szemét, és elindulni a hang irányába, ahonnan csörgött a mókus kedvenc eledele. Ez olyannyira elnyerte a gyerekek tetszését, hogy több fordulót bonyolítottak le, s még ez is kevésnek bizonyult. De hát nem tölthették az egész napot a mesék birodalmában, bizony vissza kellett utazni a városi könyvtárba, onnan meg az óvodába.


Kit válasszak? – Csaba Lillát olykor nehéz választás elé állították a gyerekek, mert nagyon élvezték a programot


Azért volt még egy kis kitérő, a mesék birodalmából a könyvek birodalmába érkeztek, hiszen az olvasásra nevelést, a könyvtárba járás fontosságát már ebben az életkorban is tudatosítani kell. Kényelmesen elhelyezkedtek, kezükbe vették a képes könyveket, s most nem kellett a hétmérföldes csizma, hogy újra kikössenek a mesék megunhatatlan birodalmában.Kelemen Gábor