A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Amikor egy gyermek örömében sír


Az Újévi Sporthíradó vendége a DEVM Kézilabda Alapítvány Zirci Csoportja


Öt évvel ezelőtt indult be a kézilabda-utánpótlásnevelés Zircen a veszprémi székhelyű Diákok Egészségéért, Veszprém Megye Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítvány keretei között. Már az óvodás kortól az általános iskolás korosztályig foglalkoznak a gyerekekkel, s a fiúk mellett lányok is szép számmal látogatják az edzéseket.


Az U11-U12-es fiúk veszik birtokba elsőként a Rákóczi téri tornatermet péntek délután, aztán őket váltják a lányok. Ezzel a korosztállyal Somogyi Tünde foglalkozik, aki két éve érkezett az alapítványhoz, s tavaly szeptembertől a csoportvezető-edzői munkát is átvette Zircen. – Megtetszett ez a légkör, ami itt fogadott. Az elején volt egy kis nehézség, de amikor megszületett az első győztes meccsünk, és az egyik gyermek elsírta magát örömében, az nekem hatalmas motivációt jelentett a további munkához – idézi fel a kezdeteket Tünde, aki nem akármilyen pályafutással büszkélkedhet, hiszen tizennégy évesen NB II-ben, tizenhat évesen már NB I-ben játszott, tizenöt éves korában pedig bekerült az ifjúsági válogatottba.


Hozzáteszi,

a szakmai stáb valamennyi tagja elmondhatja magáról, hogy eddigi pályafutása során profi szemléletre tett szert, és ezt az utánpótlás-nevelés javára is tudják fordítani.

Somogyi Tünde az U11-U12-es korosztályt edzi, pénteken délután előbb a fiúk, majd a lányok következnek


A szakvezető mellé először ifj. Kerner László, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola testnevelő tanára csatlakozott edzőként. – Felfigyeltek a tanóráimon, sportköreimen az atlétikus és kézilabdás foglalkozások módszertanára, valamint a gyerekekkel kialakult kiváló tanár-diák kapcsolatra, majd érdeklődtek, hogy vállalnék-e munkát az utánpótlás-képzésben – meséli László, aki nyitottnak mutatkozott erre, s tavaly szeptemberben megkezdte a szakmai munkát, illetve már a nyár folyamán a kéziakadémia edzőtáborában is közreműködött. Mindegyik korosztállyal foglalkozik, a csapatok atlétikus képzettségének a fejlesztését végzi. Úgy látja, hogy stabilan és jól fejlődnek a gyerekek, ezért hozzá is fűzi, hogy nagy önbizalommal várják a bajnokságot.


Az U9-es és az U10-es korosztállyal Jakab Richárd foglalkozik, akinek szinte az egész eddigi életét átszőtte a kézilabda, tizenegy éves kora óta ebben élt. Egyetemi testnevelő tanári végzettségre tett szert, igaz, nem ebben a szakmában dolgozik jelenleg. Főiskolán NB I/B-ben, illetve Celldömölkön és Szentgotthárdon NB II-ben játszott sokáig. – A technikai megoldásokat, egyéni képzést, csapatjátékot vagyok hivatott előremozdítani. Nagyon sok energiát beletesznek a gyerekek, és remélem, hogy ez olyan szinten fog mutatkozni, hogy a következő évben már bárkivel fel tudjuk venni a versenyt – mondja határozottan és optimistán Richárd, akinek mindkét gyermeke kézilabdázik a zirci korosztályos csapatokban.


Fent: Az U12-es lánycsapat ifj. Kerner László és Somogyi Tünde edzőkkel. Lent: az U10-es fiúcsapat Jakab Richárd edzővel. Az első alkalommal megszervezett Zirc Kupán szépen szerepeltek a korosztályos csapatok

(Fotók: DEVM Kézilabda Alapítvány Zirci Csoportja)


Az edzői stábhoz tartozik még Illés Zoltán korábbi első osztályú és válogatott kézilabdázó, aki különfoglalkozásokat tart a kapusoknak. Somogyi Tünde az edzőkollégái méltatása mellett nem feledkezik meg azokról sem, akik szintén nagy segítségükre vannak a munkában, a közös célok elérésében. Kiemeli a foglalkozásoknak helyet adó iskola erkölcsi támogatását, a pedagógusok és Burján István igazgató azon vannak, hogy minél több gyermeket be tudjanak vonzani a kézilabdába. Hangsúlyozza továbbá, hogy a háttért biztosító alapítvány mellett a szülői munkaközösségre is lehet mindenben számítani. Ennek az együttműködésnek köszönhetően úgy látja, hogy egy sikeres sportág kialakítása előtt nyílt meg az út Zircen. Szeretnék, ha folyamatosan népszerűsödne a kézilabda, s ennek érdekében meg is tesznek minden tőlük telhetőt.


Remekül sikerült a toborzás, ennek eredményeként a korosztályos fiúcsapatok mellett lánycsapat is alakult, és az óvodások is ismerkednek a sportág alapjaival. A csoporthoz folyamatos a csatlakozási lehetőség, s szinte mindig bővülnek, gyarapodnak, a gyerekek, szülők jól érzik magukat, szeretnek itt lenni. Első alkalommal, s rögtön négy „felvonásban” rendezték meg a kézilabda Zirc Kupát, mellyel a játéklehetőség biztosítását, sportkapcsolatok, sportbarátságok építését tűzték ki célul, amit eredményesen meg is valósítottak, mindemellett szépen szerepeltek, felvették a versenyt nagyobb városok csapatai ellen is a zirci fiatalok.

A városunkban lezajlott kézilabdatornákon több korosztály is próbára tehette tudását

(Fotó: DEVM Kézilabda Alapítvány Zirci Csoportja)


Az alapítvány nyolcadik osztályos korig foglalkozik a gyerekekkel, de a tehetségek jövőjét a továbbiakban is egyengetik, nagyon jó a kapcsolatuk például a Telekom Veszprémmel. A három edző közös hitvallása, hogy minden képességet adjanak meg a kézilabdás növendékeknek abban a korban, amikor azt meg kell kapniuk. Somogyi Tünde hangsúlyozza, az a legfontosabb, hogy egészséges felnőttekké váljanak, és a sport beépüljön az életükbe. – Persze – teszi hozzá – ő lesz a legboldogabb, ha később is a kézilabdát fogják választani.

Kelemen Gábor