A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Amikor az otthonunk a tét


A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság hat tűzoltója részesült kitüntetésben egy család javaslatára.


Rendhagyó volt az idei „Zirc Város Tűzoltója” kitüntetés Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének áprilisi ülésén, hiszen ezúttal nem a tűzoltóparancsnok javasolt személyt elismerésre a „csapatából”, hanem egy család fejezte ki ily módon a köszönetét a tűzoltóknak azért, hogy mentették a házukat, amikor abban felcsaptak a lángok. A tűz eloltásán túl olyan gondosságot, körültekintést, empátiát éreztek a részükről, hogy úgy gondolták, a személyes köszöneten túl egy oklevéllel történő elismerésre is méltók azok, akik az oltásban részt vettek. A szakmai bizottság támogatta a javaslatot.

„A tűzoltóság nagyobb figyelmet érdemelne! Addig, amíg az ember saját kárán nem találkozik a tűzoltókkal, nem is tudja igazán, hogy milyen nehéz és fontos munkát végeznek. Életüket kockáztatva mentik a bajbajutottakat éjjel-nappal, hóban-fagyban. Ez a munka rendkívül megterhelő lehet mind fizikailag, mind pszichésen, hiszen folyton balesetek, tűzesetek, egyéb katasztrófák, tragédiák helyszínén kell hősiesen helytállniuk. Azt hiszem, ezért soha nem lehetünk elég hálásak! Köszönjük!”

– szólt a méltatás, majd dr. Benczik Ágnes Adrienn, a kitüntetés odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke és Ottó Péter polgármester átadta az elismerő okleveleket.

A kitüntetett tűzoltók, balról: Sági Antal, Kovács Dénes, Diósi Tamás, ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok, Horváth Péter, Szelthoffer Zoltán. Kezükben a hála jele, ami a család felől érkezett városi közvetítéssel


A képviselő-testület elfogadta a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának beszámolóját az elmúlt évre vonatkozóan.

2016-ban összesen 123 káreseményük volt, ebből 29 alkalommal tűzesethez vonultak, 65 műszaki mentést végeztek, 18 esetben téves jelzést kaptak, 11-szer pedig a kiérkezésük előtt felszámolásra került a káreset.

57 gyakorlatot terveztek be az elmúlt évre, melyeket rendre végre is tudtak hajtani. A tűzoltó technikai eszközök terén az elmúlt év változást hozott, május 1-jén egy 1995-ös évjáratú gépjárműfecskendőt vehettek át. Több falunapra, gyereknapra, óvodába, iskolába kaptak meghívást, ahol a szakma népszerűsítése, utánpótlás-nevelés mellett nagy figyelmet fordítanak a tűzmegelőző tevékenységre előadás formájában, illetve minden helyszínen a lakosság életkorát figyelembe véve az időszerű megelőző tevékenységre helyezik a hangsúlyt.

Kelemen Gábor