A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Áldozatot tudtak hozni értünk


A katonákra és civil hősökre emlékezett Zirc városa május utolsó vasárnapján


– A magyar történelem lapjait forgatva és olvasva, döbbenettel tapasztalhatjuk, hogy mennyi kiváló elme vigyázott ránk és segítette tájékozódásunkat a múlt útvesztői között. Világiak, egyházi személyiségek vették a magyar megmaradás nehéz terhét a vállukra és sokszor kézen fogva vezették át mély szakadékok felett, és ha a szükség úgy hozta, olyan áldozatot tudtak hozni érettünk, hogy mártírrá, szentté váltak az utókor szemében.


Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelősének ünnepi gondolatait Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa tolmácsolta Zirc város Hősök-napi megemlékezésén, az I. András téri emlékműnél.

„Így lettek hősök, mártírok a katonák, az egyszerű polgárok, az írók, a művészek, az orvosok, a tanárok, a politikusok és mindazok, akik tudtak magyar nemzetben gondolkozni. De itt voltak azok az egyházi személyek, akik tudták, hogy mely földben gyökereztek, tudták származásukat és egy sejtjének tekintették magukat a nagy testnek, melyet úgy hívtak: Magyarország.

Ők voltak azok a pásztorok, akik tudták, hol a helyük, akik felkeresték az elkóborolt juhokat, akik nem csak lelki vigaszt nyújtottak a rászorulónak, hanem ki is álltak a nyáj mellett, ha jöttek a farkasok, hiénák, sakálok, kik a test mellett a lelket is el akarták rabolni. Kiálltak a szószékre, és okították, nevelték az egyszerű embereket példabeszédekkel, hogy megértsék azt, ami a javukat szolgálja. Tudták, hogy a nemzet jövője az ifjúság kezébe van letéve, ezért nem mindegy, milyen nevelésben részesül a gyermek, aki majd továbbviszi a vállán a nemzet sorsát, akitől függ a jövő. Nem sokan voltak, de ők odaálltak a nemzet elé, mellé, ha szükségben volt a magyar. Ők vállaltak politikai szerepet, ha a nemzet veszélybe került, és mi így maradtunk meg magyarnak és európainak” – hangzott el a beszédben.


Hangsúlyozták azt is, hogy a keresztény kultúra – melynek alapja a szeretet – határozza meg európaiságunkat. Vannak szavaink, melyek eredeti értelméhez kell ragaszkodnunk, mint a család, a haza, a hit, az erkölcs, a nemzet, a becsület, az összefogás ereje, és még sok más, mely meghatározó jövőnk szempontjából.

„Amely korok letépik a Megváltót a keresztről, mindig az emberiséget szegezik helyére!”

– idézte a szónok Tormay Cecile-t, majd hozzátette: az elmúlt 2000 év alatt sokszor kellett szembenéznünk és túlélnünk a fenti igaz gondolatot.

A koszorúzók sorfala a Hősök-emlékműve előtt


Az önkormányzat nevében Ottó Péter polgármester és Viziné dr. Horváth Judit jegyző főhajtása a hősök előtt


Az ünnepi gondolatokat követően az emlékező szervezetek – Zirc Városi Önkormányzat, a Zirci Egyházközség, a Fidesz helyi szervezete, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Zirci Országzászló Alapítvány – elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, majd Marton Bernát ciszterci atya – aki az ünnepi szentmisét is celebrálta a Kistemplomban – megáldotta azokat.


Kelemen Gábor