A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Aktívan és örömmel - Betekintés a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportjának életébe


A Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportjának júniusi klubfoglalkozása is közös beszélgetéssel indult állandó találkozóhelyükön, a Békefi Antal Városi Könyvtár Közművelődési Klubtermében, majd Pálinkás Rezső csoportvezető az elkövetkező, nyári időszakban esedékes, Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete által koordinált közös rendezvények- és egyéb programlehetőségeket ismertette a csoport tagjaival.

A Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportja rendkívül aktív csapat, mely aktivitáshoz Pálinkás Rezső személye igazi motiváló erő.

A nagy létszámú közösség számára mindig örömforrást jelent egy-egy találkozás, összejövetel, legyen szó egy szép természeti környezetben eltöltött közös szabadtéri bográcsozásról vagy éppen az ország egy különleges értékekkel rendelkező helységének felfedezéséről.


A júniusi találkozó keretében is egy olyan helyszínt választottak közeli úti célként, amely lenyűgöző látványosságával bárhol megállná a helyét a világban. A klub a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházba látogatott el, hogy megtekintse az ún. Regulyversumot, továbbá a Petrás Mária alkotásaiból nemrég nyílt kiállítást.


Az intézmény néprajzos munkatársa, Kirmer Anna muzeológus által ismertetett Reguly Antal, a tudós utazó életművét bemutató Regulyversum kiállítás egyöntetűen lenyűgözte a csoport tagjait. A színvonalas és korszerű interaktív tárlat sokszínűségében mindenki hosszan elmerült, többekből előhozva azt a vágyat, hogy azonnal felkerekedjenek Szibéria felé.


A Regulyversumból kilépve, még lélekben ugyan Szibéria irányába tartva, de máris egy új, csodás „vidék” tárult a szemek elé, a Prima Primissima és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, keramikus Petrás Mária alkotásai.


A „Példaként a világ elé tárni” című tárlat a nőiség, az anyaság világába repítette el a klubtagokat,

akikre szintén mély és szép hatással volt ez a kiállítás is.


A Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportja nyáron is megtartja összejöveteleit, a következő, júliusi alkalmon egy finom lecsót főznek majd.


A klub minden hónap első keddjén 14 órától tartja foglalkozásait

– nyitottak a tekintetben, hogy taglétszámukat növeljék, így, aki az alapszabályokkal egyetért és az éves tagdíjra is áldoz, szeretettel látják a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportjában.


Csaba Lilla