A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Akinek szívügye a néphagyományok átörökítése

Kimagasló szakmai munkájának elismeréseként „Zirc Város Kultúrájáért” kitüntetést adományozott az önkormányzat Wolfné Litter Beáta részére.


A kitüntetés átadására a Városházán, az 1848-49-es Polgári Forradalom és Szabadságharcra emlékező városi ünnepségen került sor.


Wolfné Litter Beáta méltatásában elhangzott, jelenleg a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB közművelődési munkatársaként dolgozik,

de alapvetően a kultúra, a hagyományőrzés iránt elkötelezett önkéntes szerepvállalásával vált ismertté Zircen és térségében. Számos helyi és környékbeli civil szervezettel, oktatási és kulturális intézménnyel, szakmai közösséggel került kapcsolatba az elmúlt évtizedekben, stabil háttéremberként segítve a munkájukat.

Wolfné Litter Beáta a „Zirc Város Kultúrájáért” szakmai kitüntetéssel a Városházán

Keramikus az eredeti foglalkozása, aki szinte minden kézműves technikát kiválóan művel és ad át kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Bár az intézményi munkaköréből adódóan már inkább szervezői minőségében segíti a különböző rendezvények megvalósítását, szakmai tudásából továbbra is profitálnak a programgazdák, a kézműves-foglalkozásokon mindig lehet számítani közreműködésére.


Hangsúlyozták, hogy

jó szervező és kommunikációs készséggel rendelkezik. Meggyőződése, hogy a legkilátástalanabb helyzetek is megoldhatók összefogással és a kölcsönös segítségadás rendszerének felépítésével. Közművelődési munkája során fontosnak tartja, hogy a polgárok magukénak érezzék a programokat, a kulturális igényeket illetően pedig inkább a személyes megszólítás híve.


A Művelődési Házban a már hagyományosnak mondható rendezvények megvalósításával kezdte a tevékenységét, de azonnal törekedett azok megújítására is. Az intézményi egységhez már hosszú idő óta kötődő civil szerveztek segítése mellett új közösségek létrehozását is generálta.


Kiemelték továbbá azt is, hogy sok időt és energiát fordít a munkájára. Minden lehetséges pályázat elkészítésében aktívan közreműködik, hogy a külső források bevonásával még színvonalasabb, maradandóbb élményt nyújtó rendezvények kerüljenek a város kulturális palettájára.


Szívügyének tekinti néphagyományaink átörökítését,

számos rendezvény és képzés lebonyolításában működött közre, amely ezt a célt szolgálta. Fontosnak tartja a fiatalok, a családok bekapcsolását a város közösségi életébe, e téren kiválóan alkalmazza az online tér és a közösségi média lehetőségeit.

A méltatást Szakács Ildikó ismertette, a kitüntetést Ottó Péter polgármester és Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át Wolfné Litter Beáta részére, aki köszönetnyilvánításában a közösség szerepét hangsúlyozta

„Wolfné Litter Beáta több évtizede – önkéntesen és közművelődési munkatársként egyaránt – alázattal, fáradhatatlanul, a rá jellemző szerény, de elszánt tenni akarással végzi a dolgát Zirc város kulturális életében az empatikus együttműködés nem mindenkire jellemző képességével felvértezve” – hallhattuk a róla alkotott gondolatokat, melyet aztán a közönség hosszas tapsa követett.


Összeállította: Kelemen Gábor