A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ajándékokkal hálálja meg a talaj a törődéstA Bakonyi Zöldkör programsorozat keretében a „Mérgezett föld” című ismeretterjesztő filmet láthatták a résztvevők, majd ezt követően Simoncsics Gábor, a „Vidéken Bénázók Egyesület” elnöke osztotta meg tapasztalatait a környezet- és talajkímélő praktikákról, gyakorlatokról.


Sok esetben olcsó, mégis hatékony kertművelési tanácsokkal látta el a résztvevőket.

A természettel összhangban élő ember nem a bonyolult, drága megoldások által nevel, termeszt egészséges növényeket, hanem megfigyeli az egyes élőlények finom együttműködését, egymásra gyakorolt hatásukat, majd ebből tanulva, alkalmazni kezdi a látottakat a gyakorlatban.

Ez a termesztési mód érzékenységet, odafigyelést és türelmet igényel. Amint a talajra élő rendszerként tekintünk – nem holmi kizsákmányolható, csakis a mi érdekeinket, javainkat szolgáló termesztő közegként – meghálálja a törődést és odanyújtja nekünk javait. A talaj olyan ajándékokat kínál számunkra, amilyen tudatszinttel közeledünk hozzá: ha erőszakkal áttörjük, átforgatjuk, tapossuk, akkor a „durvaság” növényeit fogyaszthatjuk. Gábor előadásából megtudhattuk, hogy miként lehet egy vödör víz és néhány ruha- vagy rongydarab segítségével egyszerű csepegtetőrendszert kialakítani a termesztett növényeink számára.

Simoncsics Gábor, a Zirci Termelői Piacot is üzemeltető egyesület elnöke hasznos kertművelési tanácsokkal szolgált

A számos hozzászólás által maratoni, mintegy két és fél órás beszélgetés kerekedett az este folyamán, ami alátámasztja a téma fontosságát.

Az intenzív eszmecsere egyúttal pozitív visszajelzést is adott arról, hogy a Zirc környékén élők körében is használatosak a természetkímélő, a biodiverzitás megőrzését elősegítő gyakorlatok, módszerek. A program fórumot biztosít a természettudatos látásmód átbeszélésére, hogy merjünk másként, nem a profitból kiindulva művelni kertünket és végezni napi cselekedeteinket.


A Bakonyi Zöldkör következő programja szeptember 9-én 18.00 órakor lesz. Lányi András író, filozófus tart előadást a klímaváltozásról, Sallee-Kereszturi Barbara humánökológus pedig moderátorként közreműködve válaszol a kérdésekre.


Szöveg és fotó: Sinigla Mónika