A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ajándék, mellyel meglepték a közönséget


A magyar költészet napja alkalmából színvonalas műsorral örvendeztette meg a Stúdió KB városi televízió nézőit és az internetes közönséget a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB felkérésére.


A pandémia miatt online térbe szorult program méltó megemlékezés volt a magyar költészet napjáról, melyet április 11-én, József Attila születésnapján ünnepelünk. A rendre igényes kulturális műsorokkal előrukkoló zirci finnbarátok a költőóriás életművéből adtak elő egy csokorra való gyöngyszemet, gitárkísérettel pedig több megzenésített költemény is elhangzott.


A felvételt a Stúdió KB városi televízió készítette. A közel egyórás műsort – mely József Attila életútját és költői hitvallásának ívét követte végig – Wenczel Zsuzsanna magyartanár, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke állította össze és rendezte. A verseket Encz Ilona, Gyurkó Jánosné, Móricz János, Móricz Jánosné, Müllerné Wenczel Rita, Simonffy Andrea, Stenger Katalin, Szalay Attiláné, Ujvári Ivett és Wenczel Zsuzsanna tolmácsolta, a zenei betéteknél közreműködött Ujvári László Lehel.


„A kultúra hordozóinál az érték úgy terem, mint a természetben: önzetlenül, gazdagon és bárkinek” – mondta Legány Dezső akadémikus. E gondolatok szellemében cselekedtek a versmondók is, önzetlenül és gazdagon adták át másoknak a kultúrát, az irodalmat, ami a mai rohanó és sebesen változó, a pandémiától beteg világunkban nagy és becsülendő érték.


Az előadást a Stúdió KB április 9-ei műsorában és annak ismétléseiben láthatták a tévénézők. Aki lemaradt róla, az a zirci tv Youtube-csatornájára feltöltött videóban – a felkonferálást követően 26:33 percnél kezdődik a műsorszám – vagy a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB Facebook-oldalán keresztül megtekintheti.


Bár a költészet napján túl vagyunk már, a színvonalas összeállítás bármikor aktuális lehet.


Kelemen Gábor