A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ahol elfogynak a szavak, ott segít a zene


Zirc város ünnepi készülődésében idén is jelentős szerepet játszott a Mendelssohn Kamarazenekar színvonalas koncertje, melynek ismét a Hit Gyülekezetének rendezvényterme adott helyet.


A szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB részéről Csaba Lilla köszöntötte a vendégeket, és konferálta fel a közreműködőket. Hans Christian Andersen dán költő és meseíró gondolataival nyitotta meg advent második vasárnapjának kulturális előestjét: „Ahol elfogynak a szavak, ott segít a zene.” Kedves gesztus volt, hogy külön köszöntötte a zenekarban unokatestvérét, Csaba Ágnest, akire, mint mondta, nagyon büszke.Nincs zirci advent Mendelssohn-koncert nélkül, nincs zirci Mendelssohn-koncert Tücsökzenekar nélkül – a veszprémi muzsikusok koncertjén ezúttal is a Tarcsay Beáta hegedűtanár vezette gyermekcsoport működött közre, három számot együtt játszottak a kamarazenekarral, Schubert „Korál a békéhez” című művét, egy angol karácsonyi dalt, és egy ismeretlen zeneszerző magyar táncát. A közös produkció nagy sikert aratott a közönség körében.


Kovács Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője megköszönte a meghívást. Elmondta, hogy mindig kedves fogadtatásban van itt részük. Külön örömmel fogadja, hogy gyerekekkel zenélhetnek együtt, akik nemcsak a saját szólamukat hallják, miközben játszanak, hanem a teljes zenekar megszólal mögöttük. Tudja, hogy mindig nagyon lelkesen készülnek a fiatalok erre a koncertre, és ezt a hagyományt, az együttzenélés örömét szeretnék folytatni.Miután elhallgatott a „tücsökzene”, az ifjú muzsikusok immár a nézőtérről szemlélték, hallgatták a Mendelssohn koncertjét, tanulásnak is mindig jó alkalom ez számukra. A zenekar repertoárjában szerepelt Corelli olasz barokk zeneszerző Karácsonyi concerto grosso című zeneműve, elhangzott egy szerenád, megszólaltattak norvég népi táncokat és elvitték a közönséget a zene nyelvén egy éjjeli madridi őrjáratra. Hosszan tartó taps kísérte az előadást, a reakciókból ítélve reggelig is elhallgatta volna a nagyérdemű a lélekemelő adventi muzsikát.A koncert megvalósulását dr. Horváth Sándor Árpád, Zirc város alpolgármestere támogatta.

Kelemen Gábor