A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Advent előestéjén mozgásba hozták a jótékonyságukat

Második alkalommal került sor városunkban a Karácsonyi Mókás Pulcsis Jótékonysági Futásra a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász és az Andante Egyesület közös szervezésében. Az idei program a résztvevők számában és az adomány mennyiségében is túlszárnyalta a tavalyit.


Több mint száz résztvevő, közel három mázsa tartós élelmiszer, vidámság, csapatépítés

– ez a mérlege a Zircen másodszor megszervezett „mókás pulcsis” jótékonysági futásnak. Egyének, családok, barátok, sportközösségek érkeztek az óvoda gépjárművek elől lezárt parkolójába, hogy a program fő üzenete, az adományozás mellett osztozzanak a közös mozgás örömében.

Közeleg december 6., így a rendezvény mottóját hordozó matricák, viseletek mellett a Mikulás-sapkák is feltűntek

A rendezvényt Ottó Péter polgármester, fővédnök nyitotta meg. Ez utóbbi minősége kapcsán hangsúlyozta, nem volt kérdés, hogy elvállalja, megtisztelő számára a felkérés, hiszen nagyra értékeli a karitász tevékenységét, amelyet – megjegyezte – a névadó szentjük életének hosszával megegyező időtartam óta, huszonnégy éve végeznek.

„Feltétel nélkül, sok-sok szeretettel, állandó jókedvvel, mosollyal fordulnak a városunkban és a környéken élő rászorulók irányába, és ez a pozitív életszemlélet jelenik meg ezen rendezvény alkalmával is, amelynek nem véletlenül mókás pulcsis a mottója, hiszen ezzel is az a céljuk, hogy mindannyiunk lelkébe egy kis örömet, vidámságot varázsoljanak”.


Városunk vezetője a karitatív csoport méltatása után Árpád-házi Szent Erzsébetről is megemlékezett, akinek az életében mindenen túlmutató volt az isteni szeretet, és ezáltal a rászorulók iránti elkötelezettsége: szinten minden vagyonát nekik ajándékozta, ispotályokat, árva gyerekek részére menhelyeket hozott létre, élete utolsó szakaszát férje halálát követően pedig ferences rendi apácaként fejezte be. Aszkéta életmódot folytatott, testi-lelki jólétével nem foglalkozott, ez vezetett ahhoz, hogy nagyon fiatalon hunyt el. Halála után négy évvel avatták szentté és szerte a világon elismert az ő tevékenysége. Hozzátette azt is, hogy sokan példaként tekintenek rá, és nem véletlen, hogy az ő nevét vette fel a zirci karitász csoport, hiszen a szellemisége mentén tevékenykednek és gondoskodnak a rászorulókról.


Az esemény fővédnöke köszönetet mondott minden résztvevőnek, akik felajánlásaikkal kicsit boldogabbá teszik a nélkülözők karácsonyát, és végül azt kívánta, hogy „legyen ott a szívekben a sport és az adományozás öröme”.

Csapatban az erő: a két púposra rakott kosár mögött Ottó Péter polgármester, a rendezvény fővédnöke, a szervező zirci karitász és az Andante Egyesület képviselői, továbbá Bohon Gabriella, a program sikeréhez aktívan hozzájáruló testnevelő

A szervezők részéről anya és lánya – Ulrich Józsefné karitász csoportvezető és Detre Anita egyesületi elnök – is köszöntötte a résztvevőket,

örömüket fejezték ki, hogy ennyien meghallották a hívó szót.


Köszönetet mondtak valamennyi adományozónak, továbbá a Patkó Vendéglőnek és Navratyil Jánosnak, aki a mókás futást szimbolizáló matricákkal és sárga kendőkkel támogatta a rendezvényt.


Kiemelték, hogy a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola az idei évben is aktív volt Bohon Gabriella testnevelő tanár lelkes szervezőmunkájának köszönhetően. Utólag megtudhattuk, hogy 150 kilogramm adománnyal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.


Csillogó szemekkel ajándékoztak a gyerekek szüleikkel együtt, sok kosárkát megtöltött az emberek jótékonysága, együttes erővel cipelték a férfiak a gimi által jól megrakott kartondobozokat a karitász piros színében pompázó fehér sátor alá. Az önkéntesek sem maradtak adósak, a tőlük megszokott szeretet körítésében meleg teával, zsíroskenyérrel, szaloncukorral kínálták az érkezőket.


A zirci gimi újra kitett magáért, diákok, pedagógusok mozdultak meg a jó ügyért, négy nagy doboz lett az eredménye

Borsos-Rottenbücher Anita vezetésével közös torna előzte meg a futást, és miután jól bemelegedtek az izmok, és megtapadtak a szívek körül a matricák, elindult a csapat egy körre a belterületi kerékpárúton.

Volt, aki futva, volt, aki sétálva teljesítette a távot – még egy kutyus is feltűnt gazdájával a jótékony lelkek között –, akinek pedig kedve tartotta, újabb kilométereket róhatott le.


Gyerekek, felnőttek egyaránt szép számmal vettek részt a második zirci mókás pulcsis jótékonysági futáson

A jóleső mozgást követően lehetőség volt még egy kis közös teázásra, beszélgetésre a rendezvény bázisán.


Az összegyűlt adomány a rászorulók karácsonyi csomagjának tartalmát képezi majd.


Kelemen Gábor