A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Adomány, elsősegély, megelőzés


Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete, amely sikeres programok hosszú sorát bonyolította le májusban.


Az elmúlt időszak eseményeiről Magyar Lászlóné területi vezető számolt be. Május 11-én a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hetedik osztályos diákjai gyűjtöttek urnákba pénzt a város különböző pontjain, annak érdekében, hogy hatodik osztályos diáktársaik részt tudjanak venni az erdei iskolában.

Nagy lelkesedéssel és szorgalommal végezték a nemes feladatot, hiszen tavaly éppen nekik gyűjtöttek hasonló céllal az egy évfolyammal előrébb járók.

A huszonkét diák összesen 133 825 forintot gyűjtött össze egy délután alatt. A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete pizza-jutalommal hálálta meg az önkéntes munkát, s elismerő oklevelet is kapnak majd a diákok.


Május 17-én két programra is sor került a vöröskereszt közreműködésével. Ezen a napon délelőtt Csetényben bonyolították le a 47. Megyei Elsősegélynyújtó Versenyt, melyen a két zirci középiskola is képviseltette magát.

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola csapata a harmadik helyen végzett, és a verseny különdíját is elnyerték.

A PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának diákjai az ötödik helyen zárták a tudáspróba mellett hasznos ismeretekre is tanító vetélkedőt. A tizenhárom résztvevő csapat három korcsoportban mérte össze tudását. A délutáni, Egészségnap keretében megrendezett dudari véradás is nem várt eredményt hozott, 39 fő nyújtotta önzetlenül karját.


Az elsősegélynyújtó versenyen részt vevő zirci középiskolások. Balra a gimisek, jobbra a szakképzősök csapata


A májusi négy véradás közül kronológiailag a zirci volt az utolsó, melyet május 22-én, kedden PSA, azaz prosztataszűréssel kötöttek egybe. A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete az úgynevezett MentsManust Mozgalmat hívta városunkba, amely egészségügyi stábjának közreműködésével szakszerűen végez PSA mérést és ad felvilágosítást a férfiak számára.

A megelőzést is szolgáló, helyben kínálkozó lehetőséggel 65-en éltek, a véradáson pedig nem kevesebb, mint 57 főt regisztráltak.

A prosztataszűrést végzőktől pozitív visszajelzéseket kapott az akciót koordináló területi szervezet, mint mondták, rendkívül kulturáltak voltak a résztvevők, türelmesen kivárták a sorukat, nem utolsósorban felismerték a vizsgálat jelentőségét. Szeptemberben várhatóan megismétlésre kerül Zircen a PSA mérés, és reményüket fejezik ki, hogy egészségtudatosan gondolkodva arra az alkalomra is minél többen eljönnek majd.


Minél korábban, annál jobb: fiatalok is éltek a PSA mérés adta lehetőséggel, és mindnyájan vért is adtak. Balról: Csuka Bálint, Ríz Péter, Galaczi Miklós, Varga Mihály


Az egészségügyi programokat követően szociális oldalára vált a vöröskereszt,

május 30-án, szerdán 9.00 és 12.00 óra között ingyenes ruhaosztást hirdetnek a Művelődési Házban.

A ruhaneműk mellett egyéb tárgyak, így például edények, ágyneműk is felkínálásra kerülnek a rászoruló lakosság részére.

A fotókat Csombor Mariann, a vöröskereszt önkéntese készítette, aki aktívan hozzá is járult a programok szervezéséhez, eredményes lebonyolításához.

Kelemen Gábor