A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Acélos vasakkal tekernek a cél felé


Kiemelkedő kerékpáros eredményeket felmutató fiatalok egy újonnan alakult zirci székhelyű egyesületben folytatják a versenyzést, és egy újabb, az egészséges életmódot, a szabadidő hasznos eltöltését népszerűsítő közösséggel gazdagodott városunk: bemutatkozik az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület.


A „karantén” időszakát követően éledezik a sportélet, a korlátozások enyhítésével újra tarthatnak edzéseket az egyesületek. Nyeregbe pattantak a közelmúltban alakult Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület bringásai is, a csapattagok ráadásul egységes felszerelésbe bújtak.


– Szerettünk volna tavasszal egy bemutatkozót tartani, de a járványhelyzet közbeszólt. Az első közös edzőtáborunkat még meg tudtuk tartani, aztán a csapatedzéseket felváltották az egyéni edzések – indítja a beszéd fonalát a móri születésű, jelenleg Felsőörsön élő Orosz Péter egyesületi elnök, akinek sok kedves emléke származik Zircről, elmeséli, hogy itt nyert például szánkóbajnoki címet az úttörő olimpián. A sport végigkísérte eddigi életét, a kerékpározással is már gyerekkorában megismerkedett, később futott, triatlonozott, országúti kerékpárversenyeken vett részt, és az egyesület ügyeinek intézése mellett ma is aktívan teker.

Orosz Péter, az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület elnöke (Fotó: SKB)


A kerékpársport iránti szeretet öröklődött, hiszen Péter lánya is versenyez, barátaival egy igen eredményes csapatot alkotnak.

Már régóta szövögették az egyesület megalakításának gondolatát a profi kerékpárversenyzői múlttal rendelkező zirci Galaczi Miklóssal, akivel a Móri Karika versenyeken ismerték meg egymást és utána is folyamatosan tartották a kapcsolatot. Tavaly ősszel ültek le először tárgyalni a névadó szponzorral, és a terveket sikerült megvalósítani, január elején az egyesület zirci székhellyel máris bejegyzésre került.


Közel harminc tagot számlálnak, az U7-es korosztálytól a junior korosztályig foglalkoznak a fiatalokkal, akik közül jelenleg kilencen versenyeznek. Főleg a Mountain Bike Olimpiai Cross Country szakágban indultak eddig, de több országúti és cyclocross versenyen is sikeresen szerepeltek. A versenycsapat, a különböző helyeken élő fiatalok mellett a kerékpározást amatőr versenyszinten űző zirci felnőttek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Orosz Péter hangsúlyozza, nem eredmény-centrikus az egyesület, alapvető céljuk, hogy sportoljanak a gyerekek, népszerűsítsék körükben a kerékpározást, megtanítsák őket a forgalmi szabályok betartására. Örömét fejezi ki, hogy Zircen a névadó, főtámogató cég mellett további szponzorokra leltek.


A járványhelyzet a kerékpáros versenynaptárt is átírta, a szövetségi tájékoztatás szerint nagy valószínűséggel augusztusban indulhatnak újra a versenyek. A kormányzati engedélynek megfelelően az egyesület újra tart csoportos edzéseket, készülnek az őszi versenyszezonra.

A versenyző fiatalok a zirci kerékpárutat is kipróbálták, majd Kőris-hegyre tekertek egy jó kis edzés gyanánt


Csombor Krisztián, a főtámogató Acél-Vakond Kft. ügyvezetője, projektigazgatója gyermekkora óta kerékpározik, és a családja is nagy sportrajongó. Sokat túráznak a Bakonyban barátokkal, ismerősökkel, illetve ha jönnek hozzájuk vendégek, akkor mindig elviszik őket egy kellemes biciklitúrára. Ezért is láttak fantáziát az egyesületben, és úgy látja, sikerült megteremteni egy családias légkört, amely hosszútávon is eredményesen működhet. Mindenben segítik, összefogják a fiatalokat, akikben nagy előrelépési lehetőséget látnak. Fontosnak tartják a közösségépítést is, évente többször találkoznak Zircen az egyesület tagjai.


Az egyesület csapatedzője Szöllőssy István, aki tizenöt éve foglalkozik edzői tevékenységgel terepkerékpár, országúti és triatlon szakágakban, sportágakban, két olimpiára is felkészítette Parti András magyar mountain bike versenyzőt, mindemellett számos országos bajnoki címet gyűjtöttek már be a tanítványai a különböző versenyeken. – Mivel az egyesület versenyzői különböző helyeken élnek, közös edzésre havonta csak egy-két alkalommal nyílik lehetőség. A fiatalok edzésterveket kapnak, és azokat hajtják végre a saját lakóhelyükön, a modern eszközök segítségével pedig elég pontosan tudom monitorozni, hogy milyen munkát végeznek – avat be miket a felkészítés kulisszáiba az egyesület csapatedzője.

Kemény sportként jellemzi a versenykerékpározást, ahol sokszor „szeretni kell a szenvedést is”.

Az egyesület versenyzői javarészt terepkerékpárosok, de az országúton is igen jól boldogulnak


Galaczi Miklósnak profi kerékpárversenyzői múltjából kifolyólag van bőven tapasztalata, amit át tud adni az egyesület alapját képező utánpótlás-versenyzőknek. Nem véletlen, hogy őt választották csapatkapitánnyá, elsődleges feladata az edző által előírtak haladéktalan betartatása az edzéseken, edzőtáborokban, de ő maga is ellátja feladatokkal a fiatalokat. Hangsúlyozza, hogy van csatlakozási lehetőség az egyesülethez, az amatőr szinten kerékpározókat is szívesen látják, a gyerekeket pedig szeretnék segíteni a fejlődésben, és akinek arra van affinitása, abból profi kerékpárversenyzőt is tudnak faragni. Miklós a szakmai tudása, sportszeretete mellett szervizesként is támogatja az egyesület eredményes működését.

Kapcsolatainak köszönhetően felnőttek is elszánták magukat az újonnan alakult kerékpáros egyesületbe történő belépésre,

így például a Móron élő Hegyi Pál, aki amatőr versenyeken már többször megmérette magát, és a kerékpározás iránti szeretetét sikerült továbbadnia ötéves kisfiának, Hegyi Marcellnek is. Az apuka szeretné őt továbbnevelni ebbe az irányba, és bizalmát fejezi ki, hogy gyermeke pár év múlva nagy eredményekkel tudja szolgálni az egyesületet. A zirci Szakács Krisztián is örömmel fogadta a kerékpáros egyesület megalakulását, célja, hogy minél több amatőr versenyen elinduljon, lehetőleg jó helyezéseket elérve, tapasztalatokat szerezve. A csapatszellem is nagyon megfogta, szívesen emlékszik vissza a montenegrói edzőtáborra, ahol remek hangulatban szép napokat töltöttek el együtt.

Hegyi Pál (balról) a felnőttek táborát erősíti az egyesületben, és az utánpótlás-nevelést is fontosnak tartja a képen látható kisfia, Marcell miatt. Jobbról az egyesület elnöke, Orosz Péter teker

Végül a versenycsapat tagjait kérdeztük arról, hogy mikor ismerkedtek meg a sportággal, mióta versenyeznek, és melyek voltak eddig a legszebb eredményeik, mire a legbüszkébbek.

Szöllőssy Ádám: – Két éve ismerkedtem meg a kerékpársporttal, lassan másfél éve űzöm versenyszerűen a sportágat. Legjobb eredményem az XCO-versenyen elért negyedik helyezés volt.

Trócsányi Laura: – Nekem ez az ötödik versenyszezonom. Az egyik legjobb eredményem egy magyar bajnoki cím cyclo-cross szakágban. Nyertem diákolimpiákat is, de a legbüszkébb egy tavalyi horvátországi eredményemre vagyok, ahol bekerültem a top tízbe.

Monostori Noel: – Talán tizenegy éves lehettem, amikor az első diákolimpiámon vettem részt Veszprémben. A magyar bajnokságon tavaly hatodik lettem, illetve a Magyar Kupa-sorozatban harmadik helyezést értem el összesítésben.

Szöllőssy Eszter: – Két éve kezdtem el versenyszerűen biciklizni. A legjobb eredményem talán a Tour De Ajkán, női összetettben elért harmadik helyezés volt.

Bittmann Panna: – Négy éve biciklizem versenyszerűen. A legjobb eredményem a Top Maraton sorozat megnyerése volt, illetve a maraton országos bajnokságon elért második hely.

Orosz Lili: – Körülbelül négy éve biciklizek versenyszerűen. A legbüszkébb két külföldi versenyre vagyok, egyiket megnyertem, a másikon negyedikként értem célba, valamint tavaly sikerült megnyernem az Országúti Országos Bajnokságot.

Kiss Kata: – Hét éve kerékpározok versenyszerűen. A legjobb eredményeim közé tartozik két országos bajnoki cím, illetve kétszer indulhattam Európa-bajnokságon.

Kiss Ádám: – Öt éve versenyzek. Három évvel ezelőtt mountain bike országos bajnokságon harmadik helyezést értem el, egy horvátországi versenyen pedig benne voltam a top tízben.

Az XCO (Cross-Country Olimpic) egy olimpiai szám a Mountain Bike Cross Country szakágon belül. Az XCO-versenyek körpályán zajlanak, tömegrajttal indulnak a versenyzők. A körpályát terepen, technikás lejtőkön, sziklás, murvás talajon jelölik ki. A kör hossza 4-6 km közötti. A cyclo-cross szakág az országúti kerékpározásból nőtt ki. A cyclo-cross versenyek 2000-4000 méter hosszú körpályán, földes, füves réteken haladnak. A pályán különböző akadályok törik meg a lendületet, ami azért van, hogy az akár mínusz 10 fokban rendezett versenyen se fagyjanak át a nagy sebességgel haladó versenyzők.

Az év elején megalakult Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület bemutatkozása Zircen


Kelemen Gábor