A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ablakot nyitottak először, majd az ajtajuk is kitárult


Fokozatosan tért vissza az élet a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézményébe. A járványhelyzet következtében két hónapig teljesen zárva volt mindkét épület, majd először egy kisablakot tudtak megnyitni a kultúraközvetítés számára. Most már az ajtajuk is nyitva áll. Bieberné Réz Ágnes igazgatónővel elevenítettük fel az elmúlt időszak eseményeit.


Március 16-ig lapozunk vissza a képzeletbeli naptárban.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően be kellett zárniuk és mintegy két hónapig nem volt látogatható semmilyen formában az intézmény. A kezdeti bizonytalanság után összeállt a menetrend, és megtalálták azokat a feladatokat, amelyek elvégezhetők a „karantén” időszaka alatt: nagytakarítást végeztek, fertőtlenítették a helyiségeket, a bútorokat, elkészítették a teljes intézményi eszközleltárt, selejtezték a már elavult információkat tartalmazó vagy fizikai állapotában használhatatlanná vált könyveket, három polcot szabadítva fel a keresettebb szépirodalmi kötetek számára.


Nagyon sok új szócikk került fel ebben az időszakban a helytörténeti adatbázisukba, könyvajánlók készültek, melyeket közzétettek internetes oldalaikon. A szakmai beszámolók összeállítása is megtörtént, kisebb mennyiségben új könyveket is vásároltak. A Művelődési Ház munkatársai besegítettek a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ által koordinált maszkvarrásba. Két-három hétre előre megtervezett munkavégzés folyt: volt, aki otthonról végzett háttérmunkát, volt, aki időarányos szabadságát töltötte, az intézményben pedig figyeltek arra, hogy az épületben legfeljebb hárman tartózkodjanak – sorolja az intézkedéseket és feladatokat a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB vezetője.

Bieberné Réz Ágnes intézményvezető számára is szokatlan helyzet állt elő március közepén, de sikerült megtalálni azokat a feladatokat, amelyeket a kényszerű zárvatartás során el tudtak végezni

Május 18-án Zirc város polgármesterének engedélyével, korlátozottan, az óvintézkedések betartásával újraindult a kölcsönzési szolgáltatás. A kölcsönzőpult mögötti kisablak nyílt először a világra, azon keresztül tudták terjeszteni a kultúrát a látogatók körében. – Ekkor döbbentünk rá, hogy hiányoztunk. Emlékszem egy esős napra, amikor a járda mellett várakoztak az emberek, esernyővel a kezükben, maszkban, betartva az előírt távolságot.

Bieberné Réz Ágnes igyekszik a pozitívumot kiemelni a járványhelyzet fogságában eltöltött időszakból, ilyen volt például az online katalógus használata. Ez a szolgáltatás már régóta működik a könyvtárban, de eddig nem nagyon éltek a lehetőséggel az olvasók, a kényszer azonban nagyúr, rávitte őket, hogy otthonról böngésszenek a könyvtári polcok között, és telefonon vagy elektronikus úton jelezzék az igényeiket. Ezzel el lehetett kerülni a gyakoribb személyes kontaktusokat, és csak a „rendelésre” elkészített könyvcsomagokért kellett jönni, illetve aki kérte, annak az előre meghirdetett szolgáltatás szerint házhoz vitték az olvasmányt. Az online katalógus használatához tájékoztató „kisokost” készítettek a munkatársak. Késedelmi díjat a könyvekért nem számoltak fel a veszélyhelyzet időszaka alatt, majd amikor korlátozottan beindult a kölcsönzés, a visszatérő könyvek hetvenkét órás karanténba kerültek, erre a célra pedig a közösségi élettől megüresedett közművelődési klubtermüket jelölték ki.


Június 16-át mutatott a naptár lapja, amikor a városi könyvtár ajtaja újra kinyílt a látogatók előtt, de továbbra is az előírt szabályok betartásával: maszkban és kézfertőtlenítést követően lehetett belépni az olvasói terekbe – az utóbbi egészségügyi előírás még mindig kötelező –, egyszerre négy olvasó tartózkodhatott ekkor a könyvtárban, és legfeljebb fél óráig, a helyben használatra – így az internetezésre és az újságolvasásra – továbbra sem volt lehetőség. – Nem sokkal később újabb lazítások következtek – tekint vissza az eseményekre mintegy naplószerűen az intézmény vezetője –, kisebb létszámú közösségeket is fogadhattunk, módot adtunk az internet használatára, kezdetben csak saját eszközzel, WiFi csatlakozással. Fénymásolásra, nyomtatásra, egyéb szolgáltatás igénybevételére is lehetőség nyílott.


– Május második felében a Művelődési Ház is kinyithatta kapuit, szem előtt tartva a Kormány aktuális intézkedéseit, kezdetben csupán a sporttevékenységet végző közösségek használhatták a klubhelyiségeiket, de szerencsére néhány hét után, a teljes feloldást követően végre mindenki birtokba vehette a közművelődési tereket. A járványügyi helyzet a Zirc és Vidéke újság kiadására is hatással volt, a közösségi élet, a programok hiánya miatt kevesebb eseményről tudtunk hírt adni, ezért a megjelenés havi egy számra korlátozódott. A pandémia legkevésbé a helyi televízió működését érintette, az önkormányzati intézkedésekről, a járványügyi helyzet kezelésében aktívan közreműködő intézményekről, a megváltozott oktatási-nevelési körülményekről folyamatosan hírt adtunk.


Bieberné Réz Ágnes örömét fejezi ki, hogy a veszélyhelyzet feloldásával visszatérhetett a régi rend az intézményükbe, és megszervezhettek két gyermektábort, valamint a már hagyományos Kalandos Kedd kirándulásokat, ugyanakkor sajnálattal tekint azokra a programokra, amelyek a járványhelyzet következtében elmaradtak.

Kisasszony havában óhatatlanul is elsőként a Bakonyi Betyárnapokra terelődik a szó, amely húsz év után első alkalommal nem kerülhetett megrendezésre, hiszen a törvény értelmében az ötszáz főnél nagyobb létszámot vonzó rendezvényeket törölni kellett a naptárból. A költészet napját sem ünnepelhették meg idén a nagyközönség előtt, de úgy tűnik, hogy az elmaradt zirci programnak legalább az egyik vendégét, Kürti László költőt sikerül majd viszontlátni az Országos Könyvtári Napokon. A Gyermeknapot sem tudták megtartani, és a közművelődési intézmény profiljától talán kissé szokatlan, de annál népszerűbb „Zirc30” túrák nyári felvonása is meghiúsult. Kicsit spontán módon, de megszerveztek egy kétnapos néptánc-találkozót, és már készülnek az államalapítás, majd a bányászok ünnepére, miközben jelenleg is tart a gyerekeknek szóló nyári olvasópályázatuk.

Gyűlnek az olvasmányok az óvodások és iskolások polcán – nyár végéig tart a könyvtár olvasópályázata

Programok a járványhelyzet árnyékában

A járványhelyzet okozta gazdasági nehézségek következtében a fenntartó önkormányzat a takarékos gazdálkodásra kérte intézményeit, így a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB az esetleges rendezvényeit külső forrás bevonásával kívánja megvalósítani. Csatlakoztak a „Köszönjük, Magyarország!” kampányhoz, mellyel az állam az előadó-művészetet támogatja, ezen keresztül tudják finanszírozni többek közt a bányásznapi program fellépőit is. A Nemzeti Kulturális Alapnál a különböző műfajokat ötvöző teraszos programra pályáztak, eredményes döntés esetén a Népmese Napjához kapcsolódóan egy délutánt betöltő, gyermekeknek szóló rendezvényt szerveznek.


Kelemen Gábor