A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

2021 PILLANATAI


Bár a járványhelyzet az elmúlt évet is meghatározta, szerencsére már több program megvalósítására nyílt lehetőség, akadt közöttük olyan is, amelyre még korábban soha nem volt példa Zircen. Nagyszabású fejlesztések is átadásra kerültek városunkban. Összegyűjtöttük az emlékezetesebb pillanatokat az óesztendőből, ezzel kívánva minden kedves olvasónknak egészségben és eredményekben gazdag új évet.

HAJRÁ KERÉKPÁROSOK!

Először lehetett részese Zirc hazánk legnagyobb kerékpáros eseményének, a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körversenynek. Városunkban egy gyorsasági részhajrára került sor, igazi sportélményt jelentett az utcáinkon átszáguldó nemzetközi kerékpáros boly közeli látványa.

ZÁSZLÓ ÁLTAL IS JELZETT KOLLEKTÍV ELISMERÉS

A „Zirc Város Mentőse” kitüntetést a Zirci Mentőállomás teljes kollektívája vehette át az elmúlt évben. Az oklevél mellé az önkormányzat keretbe foglalt egy ereklyét, a nyugdíjas bajtárstól származó piros esetzászló még a Nysa mentőautókon lobogva jelezte a sürgősséget.

MICKEY EGÉR JÁTSZÓTERE

A járványhelyzet miatt nagyon sok program, így a Városi Gyermeknap is elmaradt 2020-ban. A tavalyi évben szerencsére már lehetőség volt a „gyermekünnep” megélésére, eljött Zircre Mickey Egér is, akivel vidáman és felszabadultan énekelte a közönség a Disney-slágereket.

A VILÁG NÉPVISELETEI ZIRCEN EGYESÜLTEK

A nyár idusán egyfajta fényképes divatbemutató színtere lett pár napra a Rákóczi tér, 56 ország 240 nemzetének mintegy 1700 népviseletét lehetett megtekinteni egy kis tenyérnyi helyen a harmadik alkalommal megrendezett, háromnapos Reguly Fesztivál keretében.

BELEPUMPÁLTÁK SZÍVÜKET, LELKÜKET

Hogy bizony lehet társadalmi összefogással nagy dolgokat véghezvinni, annak ékes példája az a létesítmény, melynek az első „kapavágásai” láthatók a felvételen. A pumpapálya elkészült, és nagy népszerűségnek örvend a kerékpárosok, kiskerekű járművel közlekedők körében.

ALAPKŐRE ÉPÍTETT JÖVŐ

Ottó Péter polgármester, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Dala Tamás, a Nemzeti Sportuszodák vezetője és Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója leengedik az időkapszulát, amivel jelképesen kezdetét vette a város új tanuszodájának építése.

ÁLDÁS AZ ÖSSZETARTOZÁSUNKRA

A helyi karitász csoport meghívására városunkba érkezett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Zirci vendégeskedése során a jótékony kezdeményezéseket rendre támogató Vezir-Hús Kft-hez is ellátogatott, s megáldotta a húsüzem udvarán található trianoni emléktáblát.

CSÁNGÓK JÁRTÁK A TEMPLOM ELŐTT

Csaba testvér felemelő szentmiséjét és az erdélyi gyermekkórus szívből jövő dalcsokrát követően az apátság udvarán a több mint ezer kilométer távolságból érkező moldvai csángó fiatalok táncházba torkolló bemutatója tette még emlékezetesebbé ezt a késő nyári estét.

EGY KIRÁLYI LAKOSZTÁLY A VÁROSBAN

Clairvaux-i Szent Bernát főünnepén a Zirci Ciszterci Apátság fejlesztéseit is bemutatták. Megújult többek között a Királyszoba, amely hazánkban az egyetlen, kimondottan az uralkodó fogadására megépült terem. Ferenc József kétszer is megfordult e falak között.

DOBOZBA ZÁRT TESTVÉRISÉG

A huszonhetedik vöröskeresztes adomány érkezett Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből. A kilenctagú delegációt a 2020 őszén megválasztott polgármester, a képünkön látható Andreas Ruck vezette, aki először járt városunkban, egyben Magyarországon is.

A NEMZETI SZÍN KÖTELEZ

Rendhagyó módon avatták fel a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház megújuló épületegyüttesét a kiállítással együtt. Marton Károly nemezelő, a Népművészet Ifjú Mesterének útmutatása alapján nemzeti színű szálakból sodortak kötelet a beruházás átadói.

MULATNI EGY NAGYOT

Városunk is egyik helyszíne volt az Őszi Hacacáré programsorozatnak. Az Alkotmány utcai rendezvényterületen neves előadók közreműködésével két könnyűzenei koncerten mulathatott egy nagyot a közönség. Az eseményen készült felvétel hűen tükrözi a hangulatot.

Az összeállítást készítette: Kelemen Gábor