A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

15 év, 10 cél – Folytatódott a közösségi tervezés


A településfejlesztési fórum második állomására került sor a Városházán civil szereplők, a koncepciót készítő Völgyzugoly Műhely Kft. és az önkormányzat részvételével.


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a településfejlesztési és rendezési dokumentumai felülvizsgálatának elhatározásával egyidőben döntött arról, hogy a koncepció megalkotását közösségi tervezéssel kívánja megvalósítani.


Az első fórumra szeptember 12-én került sor, a résztvevők nagyon hatékony munkát végezve meghatározták városunk fejlődésének érdekében az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket, veszélyeket, amelyből a végére összeállt egy SWOT analízis.


A második alkalomra többen eljöttek a nyitófórum résztvevői közül, de voltak új szereplők is. A téma egy jövőképet vetített előre, arra keresték a választ, hogy milyennek szeretnék látni városunkat tizenöt év múlva, s mi az a tíz fő cél, amit szerintük ennyi idő alatt el kellene érni. Ezúttal is csoportokban dolgoztak, jóízű tanácskozás vette kezdetét a közös cél elérése érdekében, és az asztalokra kiterített óriáspapírosok hamarosan már mutatták is a jövőképet.A „nagyobbtól a kisebb felé” elvén épült fel a munkamódszer. A csoportok bármennyi célt írhattak az első körben, majd az általuk kialakított módszer mentén kiválasztották a tíz legfontosabbat, s ismertették is azt. Ezt követően az egyes csoportok tíz fő céljából alkották meg közösen a város tíz fő célját, mely nyilván a koncepcióba is be fog majd épülni.


– Ma különösen fontos, az általánosan fogyó népesség mellett megtudni az itt élők, dolgozók véleményét, hiszen abban benne van, hogy mit gondolnak arról, miért jó itt élni, mi az, ami még vonzóbbá teheti a várost – mondta el Várszegi Bernadett főépítészi referens, aki az önkormányzat részéről koordinálja a projektet. Hozzátette, a résztvevők amellett, hogy hasznos gondolatokkal tudnak hozzájárulni a koncepcióalkotáshoz, megismerik annak az érzését is, hogy milyen jó a város fejlődése érdekében együttgondolkodni.


A következő, egyben utolsó fórum október 8-án lesz a Városházán 16.00 órai kezdettel. Továbbra is bátran lehet csatlakozni, aki szeretne részt venni a közös munkában.

Kelemen Gábor