A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kertmozi a Reguly Múzeumban

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

2019. augusztus 23., péntek, 20:00–22:30

Rákóczi tér 10., Zirc, 8420


A tavaly nyár végére szervezett kertmozi sikerén felbuzdulva, arra gondoltunk az idei nyarat is közös mozizással zárjuk a múzeum udvarában.

Az augusztus 23-i dátum sem véletlen, hiszen ez a nap Reguly Antal halálának évfordulója erre a napra esik. Igyekeztünk valamilyen laza szálon ehhez kapcsolódó filmet választani a nyárzáró programunkhoz.

A kígyó ölelése, az idegen kultúrák megismeréséről, saját utak kereséséről is szól, mely szépen rímel Reguly Antal életútjára.

A filmet 2016-ban legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar Díjra jelölték.

A kertmozi belépőjegy ára: 500 forint


A kígyó ölelése:

FEKETE-FEHÉR, FELIRATOS KOLUMBIAI DRÁMA, 125 PERC

Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.


A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?