A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ez a hét a Rokon Népeké

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, névadója nagyívű kutatásához is kapcsolódva, minden év október harmadik hetében gazdag programkínálattal, előadásokkal, különleges kézműves-foglalkozásokkal hívja és várja a finnugor népek, nyelvek és kultúrák iránt érdeklődőket.

A Rokon Népek Napját már a két világháború között is megünnepelték Finnországban, Észtországban és Magyarországon. Hazánkban 2013 óta az ünnep hivatalos neve "Finnugor nyelvrokon népek napja". A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház idén is az egész hetet ennek az ünnepnek szenteli.

A programsorozat október 10-én a „Rénnyáj haladtában...” című időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitásával veszi kezdetét. A kiállításban a Göcseji Múzeum hanti és manysi tárgyai kerülnek bemutatásra. Az intézményt idén az a nem mindennapi megtiszteltetés érte, hogy a kiállítás-megnyitóra való meghívást elfogadta a Finnugor Népek Világkongresszusa Konzultatív Bizottsága.

Október 11. és 13. között rendhagyó múzeumi órákat tartanak a kiállításban, kimondottan az iskolás korosztály számára. Október 15-én 15 órától családi napot tartanak ismeretterjesztő programokkal az alábbiak szerint:

15 órakor Zsirmik István hanti és manysi meséket mesél az előadóteremben, majd 19 órától a hanti sátorban, tábortűznél.

16 órától három előadást hallgathatunk meg:

  • 16-17 óráig: Ruttkay-Miklián Eszter: A nyírfa szerepe a hagyományos hanti hétköznapokban
  • 17 -18 óráig Gugán Katalin: Miért gondolják a nyelvészek, hogy a magyar finnugor nyelv?
  • 18 -19 óráig Németh Endre: Ugor ősapák, ősi ugor szálláshelyek – avagy mire képes a genetika? címmel.

Kézműves-foglalkozásokkal is készülnek: 16 -20 óráig lehet agyagozni és edényeket készíteni hanti és manysi régészeti leletek alapján Csóti Gabriellával, valamint nyírkéreg motívumokat készíteni grafikai technikákkal Gurobi Bernadett vezetésével. Ismét lesz perepecs-sütés a múzeum konyhájában udmurt diákok vezetésével és finn vastagpalacsintát is készítenek.

A délután folyamán hanti vendég segítségével rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők „A rénnyáj haladtában…” című időszaki kiállításban.

A programra minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak.