A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Bakonyvasút ünnepnapja

BAKONYVASÚT KÜLÖNVONAT ÉS KIRÁNDULÁSOK

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség a 2020. évben szeptember 19-én rendezi meg a Bakonyvasút ünnepnapját. Ezen a napon rég nem látott különvonatot is közlekedtetünk a kirándulók, vasútbarátok és a térség érdeklődő lakói számára. A vonat Zircről Dudarbánya vasútállomásra közlekedik Dudar volt megállóhely megállással oda- és visszaútban.

A vonat Zircről előzetes terveink szerint 11:35-kor, a Veszprém felől érkező személyvonatot megvárva indul. A szerelvény egyébként Győrből érkezik Zircre a Győrből 9:24-kor induló menetrend szerinti vonattal. A vonattal érkezők Győr és Veszprém felől egyaránt a MÁV-Start rendes díjszabása szerint megváltott jegyekkel utazhatnak.

A mintegy 10 km hosszú Zirc-Dudarbánya vasútvonal 1947-ben szénszállításra épült, tervezték meghosszabbítását Bakonycsernyén át Balinkáig, összekötve a Bodajk-Balinka iparvasúttal, de ez sohasem valósult meg. A szénbányát 1997-ben zárták be. Ezt követően 2006-tól bauxitszállításra is használták, de napjainkban a kisebb volumenű termelés miatt már közúton szállít a bányaüzem. A személyszállítás az 1980-as évek végére a műszakos munkásszállításra korlátozódott, majd 1990-ben a volán vette át a bánya személyforgalmát. A 60-as években azonban még közvetlen Balatonfüredre közlekedő vonat is indult Dudarról. A vasútvonalon jelenleg személyszállítás nincs, a síneket csak a Dudaron fával megrakott néhány tehervonat koptatja. Az engedélyezett pályasebesség jelenleg 20 km/óra, így vonatunk mintegy 30 perc alatt éri el a célállomást, ahonnan a mozdony körüljárását követően újra 30 perc lesz a Zircig vezető út. Dudarról számos nevezetes kirándulóhely közelíthető meg, melyekhez manapság csak busszal, vagy gépkocsival lehet eljutni, ilyen többek között az Ördög-árok, a Kő-árok vagy a bakonynánai Római-fürdő.

A Bakonyvasút Szövetség lehetőséget szeretne nyújtani azoknak a kirándulóknak, akik szeretnék vonattal bejárni hazánk ezen szép táját. Dudarról a Kő-árok érintésével Csesznek várához, majd onnan a Zörög-tetőn át Vinyére, vagy a híres Cuha-völgyön keresztül Porva-Csesznekre is eljuthatnak. A célpont tehát a Bakonyvasút gerincvonala. Az egyes útvonalakon túravezetőink segítik azokat, akik először járnak itt, vagy nem gyakorlott túrázók. Alábbiakban felsoroljuk a dudari megállóhelyről induló vezetett túraútvonalakat.

1. Dudar - Kő-hegy - Kő-árok - Csesznek - Kőmosó-szurdok(barlangok) - Lovász-kúti vadászház - Zörög-tető - Vinye. Táv: kb. 17 km.

2. Dudar - Kő-hegy - Gézaháza - Gesztenyés - Harmadik-árok - Cuha-völgy - Porva-Csesznek. Táv: kb. 13 km.

A vezetett túrák a vonat megérkezését követően a volt megállóhelyről indulnak. A Porva-Csesznek vasúti megállóhelyig túrázókat, vagy vonattal oda érkezőket vasúttörténeti kiállítás és a büfé egész napos nyitvatartással várja.

Akik többet szeretnének vonatozni, azok térjenek vissza velünk Zircre, ahonnan a vonat 13:20-kor immár menetrend szerinti vonatként továbbindul Bakonyszentlászlóra, és közvetlenül érhetik el a Cuha-völgyi állomásokat. Ez utóbbi szakaszra ismét MÁV-Startos menetjeggyel kell rendelkezni.

A különvonat érdekes lehet a vasútbarátoknak is, hiszen utoljára 11 évvel ezelőtt, 2009 tavaszán közlekedett szövetségünk szervezésében a Zirc-Dudarbánya vasútvonalon személyvonat. Akkor egy Bz motorvonattal utazhattunk, most a három Bhv kocsiból álló szerelvényt M41-es dízelmozdony fogja vontatni, ami az elmúlt évek vasútbarát különjárataihoz képest is különlegesség. Szeretettel várjuk különösen visszaútban Dudar község érdeklődő lakosságát is.

A különvonat díjának megfizetésére leendő utasainktól támogatást kérünk, melynek összege

· a Dudar volt megállóhelyig utazóknak 1000.-Ft/fő (A),

· a vezetett túrákhoz csatlakozni kívánóknak 1.500.-Ft/fő (B),

· az oda-vissza utazóknak 1.500.-Ft/fő (C),

· a csak Dudar-Zirc viszonylatban utazóknak 1.000.-Ft/fő(D).

· 6 éven aluli gyermekek, ha külön ülőhelyet nem foglalnak el, ingyenesen jöhetnek velünk.

Támogatásukat a Bakonyvasút Szövetség 11737007-20736358 sz. OTP Bank Nyrt-nél vezetett elszámolási betétszámlájára várjuk. Kérjük az átutalás közlemény rovatában tüntessék fel a választott viszonylat fentebb írott betűjelét, és azt hogy hány ülőhelyet foglalnak a támogatással a kiválasztott viszonylatra.

Pl.

3 felnőtt + 1 ülőhelyet nem foglaló gyermek Dudar megállóhelyig túravezetéssel

4.500.-Ft – közlemény „B” 3 fő

2 felnőtt oda-vissza útra

3.000.-Ft – közlemény „C” 2 fő

A vonaton az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik, munkatársaink a kapott támogatások név szerinti listájával ellenőrzik a hozzájárulás teljesítését és az ülőhelyek jogszerű elfoglalását. A vonatra a járványveszély miatt csak a vonatban lévő ülőhelyek számának megfelelő helyet értékesítünk. Ha az ülőhelyek elkeltek, azt honlapunkon jelezni fogjuk. Az ezt követően érkező támogatásokat a küldő bankszámlaszámra visszautaljuk. Ha valaki a befizetésről visszaigazolást szeretne tőlünk, úgy kérjük, az átutalás tényéről küldjön e-mailt az info@bakonyvasut.hu e-mail címre. Az e-mailt a banki jóváírás feldolgozását követően megválaszoljuk.

A különvonaton és a menetrendszerinti járatokon az utazás csak az arc maszkkal, sállal, vagy kendővel történő eltakarásával lehetséges! Ezt a helyszínen munkatársaink és a Máv-Start Zrt jegyvizsgálói ellenőrizni fogják. Aki nem tesz eleget a járványügyi előírásoknak, az nem utazhat velünk.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt különjáratunkon!


info@bakonyvasut.hu web: www.bakonyvasut.eu

https://www.facebook.com/Bakonyvasut

Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség 8420 Zirc, Március 15. tér 1.