Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Séf, betyár, sikerkovács


A Zirc városáért 2017-ben végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként a „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetést vehette át az önkormányzattól Somogyi Tamás. Az oklevél átadására Zirc város polgármesterének Újévi Fogadásán került sor.

 
Somogyi Tamás ugyan nem zirci, hanem bakonybéli lakos, de Zirc város irányában kifejtett aktivitása példaértékű lehet az itt élők számára is. Önzetlen és lelkes segítője a város kiemelt rendezvényeinek, települési megjelenéseinek. Két kisfiú büszke édesapja, felesége zirci származású. Gyermekeit születésük óta a hagyomány szeretetére neveli. Kiváló csapatmunkásként jellemezték a javaslattevők.
 
A Bakonyi Betyárnapok lebonyolításának rendszeres közreműködője, az ételfőző-verseny zsűrijének oszlopos tagja, illetve az utóbbi években – szakmai tudásának köszönhetően – elnöke is. „Betyárgúnyába öltözve, betyáros viselkedésével, rítusaival, vendégcsalogató jókedvével igyekszik az esemény színvonalát emelni, a programok iránti érdeklődést felkelteni” – írják róla.


Somogyi Tamás a „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetéssel a Városházán

Jelenleg az Odvaskő Panzió főséfje, ahol minőségi és kreatív munkáján túl elhivatottan népszerűsíti a Bakony, Zirc turisztikai értékeit, hitelesen és interaktívan képviseli a térség kulturális és gasztronómiai életét. Számos televíziós műsorban szerepelt, ahol hagyományőrző „Soma betyárként” való megjelenése mellett ételkészítési és tálalási különlegességekkel varázsolta el a nézőket, minden alkalommal kifejezve, hogy büszke lakókörnyezetére, az ottani adottságokra, népi értékeinkre. „A hagyományok átörökítéséért folyamatosan tevékenykedő, a kulturális értékek megőrzése mellett felelősséget vállaló egyénisége Zircnek és környékének” – hangzott el a méltatásában.

  

Somogyi Tamás a gyermekeit is a hagyomány szeretetére neveli. Nagyobbik kisfia 2016-ban, a Bakonyi Betyárnapokon már másfél évesen elnyerte a „Pelenkás Bakonyi Betyár” címet

A tavalyi évben a város két kiemelt megjelenésének is aktív résztvevője volt. A Nemzeti Regatta ételfőző-versenyén „Bakonyi pandúrkergető” fantázianévre keresztelt ételének köszönhetően nagyon sokan keresték fel a zirci standot, a vendégek élvezték az ízeket, a csárdahangulatot. Nagy érdeme van abban, hogy Zirc az attrakciójával a harmadik helyet szerezte meg 38 település közül. A Nemzeti Vágtán a „Lókötő Csárda” egyik főszereplője volt, a betyárpróbákra jelentkezőket autentikusan, korhűen és fáradhatatlanul animálta. Mindemellett az installáció megtervezésében és kivitelezésében is oroszlánrészt vállalt, saját eszközeinek rendelkezésre bocsátásával is hozzájárult a megjelenéshez, amely végül 72 település közül az első helyet hozta meg a standszépségversenyben Zirc számára.

 
„Bakonyi pandúrkergetőjét” készíti a Balaton partján, a Nemzeti Regatta korzóján


A Nemzeti Vágtán, a zirciek által a Vágta Korzón nyitott „Lókötő Csárda” egyik főhőse volt, játékos feladatokkal várta az érkezőket. Itt éppen Honyecz Zoltánnal és utcazenészekkel betyárkodik

(Fotók: archív)

A kitüntetésben részesülő személy a város értékeit, jó hírnevét öregbítő önzetlen tevékenysége mellett a hétköznapi életében, saját munkájában, az emberekhez való viszonyában is példamutató.

A méltató szöveg alapján összeállította:
Kelemen Gábor

Vissza

 

    

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
2425262728
293031