Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Az emberi kapcsolatok fontossága


– Az igazán fontos értékeket emberi kapcsolatainkban éljük meg – mondta Újévi Fogadásán Ottó Péter polgármester, hangsúlyozva a közösségek városunk életében betöltött fontos szerepét.

 
Megtelt a Városháza nagyterme, nagyon sokan elfogadták a meghívást, közöttük térségünk országgyűlési képviselője, a közszolgálati szervek megyei vezetői, polgármesterek, helyi szervezetek, történelmi egyházak képviselői, városunk díszpolgárai, civil szervezetek aktivistái, a helyi vállalkozói szféra jeles személyiségei. A vendégeket Palkovics Jánosné, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi és titkársági referense, a műsor vezetője köszöntötte Aranyosi Ervin Évnyitó versével.

Ottó Péter polgármester évértékelőjében elmondta, a város költségvetése 2,7 milliárd forintos nagyságrendet tett ki az elmúlt évben, ebből a működési költségvetés 1,1 milliárd forintot jelentett. A felhalmozási célú kiadások 1,6 milliárd forintos előirányzata nagyrészt az elnyert uniós pályázatok forrása. A megyei Területfejlesztési Operatív Program keretében első körben benyújtott kilenc pályázatból hat volt nyertes, több mint 1,3 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosítva a városnak, illetve a térségnek is, hiszen a fejlesztések nagy része nemcsak a helyiek, hanem a környékben élők magasabb színvonalú kiszolgálását teszi majd lehetővé. A projekteknek jelenleg a tervezési szakaszát éljük, a beruházások kivitelezési munkái ebben az évben kezdődhetnek. A Zirc életében soha nem látott nagyságrendű pályázati támogatásból egy időben induló projektek hosszú sora eddig nem tapasztalt kihívás elé állítja az azok megvalósításában közreműködőket is – mondta városunk vezetője.     
 
Hozzátette, az önkormányzat saját erőből és kisebb volumenű pályázatokból is meg tudott valósítani fejlesztéseket. Példaként említette a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház két újabb műhelyének felújítását, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodai részének belső felújítását, az ötvenhatos emlékmű áthelyezését és örökmécsessel történő kiegészítését, az első világháborús katonai sírok rendbetételét, a sportöltöző belső felújítását, műfüves pálya megépítését. Ez utóbbi kettő a helyi futballklub TAO-s pályázatának köszönhetően valósult meg, melyhez az önerőt az önkormányzat adta.

A polgármester méltatta dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselőjének tevékenységét is, akivel nagyon jó és eredményes együttműködést sikerült kialakítani az évek során, aki nemcsak ünnepi alkalmakkor képviselő, de a napi munkája során is megtesz mindent annak érdekében, hogy a térség fejlődését elősegítse. Nagy része van többek között abban is, hogy városunk egy új tanuszodával gazdagodhat, és abban is, hogy tavasszal jelentős út- és járdafelújítási munkák valósulhatnak meg Zircen.
 
Kiemelte a közösségek szerepét is, hiszen ahogy fogalmazott „az igazán fontos értékeket emberi kapcsolatainkban éljük meg. A közösségek saját erejükön túlmutatva a szélesebb társadalmat is megmozgatják, egyre nagyobb közösségeket teremtve.” Név szerint is megemlítette, felsorolta a legaktívabb civil szervezeteket, példaértékkel bíró önzetlen tevékenységüket. Hangsúlyozta, hogy a közművelődési intézmények mellett civilek, vállalkozók is felkarolnak egy-egy programot.      
 
Ottó Péter polgármester végül köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult Zirc és a térség életéhez, annak gyarapodásáért dolgozott, nem csak hivatástudatból, kötelességből, hanem azon túl is. Kérte, hogy a jó szokást őrizzék meg az Újévben is, amiben lehet, gondolkodjunk, cselekedjünk együtt, segítsük egymást jó szándékkal, szeretettel. Ehhez azt kívánta, hogy legyen mindenkinek jó egészsége, szeretetben gazdag környezete, megértő társa, hű barátai. A személyes boldoguláshoz, a kitűzött célok teljesüléséhez sok sikert kívánt, és legalább annyi örömöt, ami a nehézségeken átsegít.
 
Az ünnepi köszöntőt követően a zirci kötődéssel is rendelkező, egyre komolyabb eredményeket felmutató fővárosi Innergarden akusztikus kvartett – Restás Gergő (ének, gitár), Ujvári László Lehel (hegedű), Szalay Tamás Géza (basszusgitár) és Laskay Péter (dob) adott könnyűzenei koncertet.

Az Újévi Fogadáson egy kitüntetés átadására is sor került, Somogyi Tamás „Zirc Város Elismerő Oklevelét” vehette át az önkormányzattól. Az oklevelet Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán, az elismerés odaítéléséről döntést hozó Emberi Kapcsolatok Bizottság tagja adta át. A kitüntetésben részesülő személy méltatásáról hamarosan megjelenő, kapcsolódó írásunkban olvashatnak.       

A fogadás dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselőjének pohárköszöntőjével zárult.  

 Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
2425262728
293031