Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Nemzeti öntudatunk alapköve


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezett Zirc városa
 

– Nemzeti ünnepeink között kiemelkedő helyet foglal el Március tizenötödike, hazánk újkori történelmének egyik meghatározó eseménye. Az egykori tavaszi napot követő 1848-49-es forradalom és szabadságharc alapköve a nemzeti öntudatnak, minden magyar számára meghatározó és példaértékű.


Kasper Ágota önkormányzati képviselő, az Emberi Kapcsolatok Bizottság tagja mondta ezt az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepi beszédében, a Városházán. Ezt követően Jókai Mórt idézte, aki szerint szükséges nap volt Március 15. „Szükség volt egy napra, mely félretaszítja a törvényhozás ócska klepszidráját, s lökést ad az időnek, hogy a nemzetet évtizedekkel előbbre vigye. Szükség volt, hogy rögtön, rendkívüli megnyilvánulás által szakítson a nemzet a múlt balfogalmaival, hogy egyszerre jusson erejének tudatára. Előtte állt a galíciai példa, hogy mire képes egy elnyomott nép, ha az abszolutizmus véres eszközéül akarja használni. A lengyel gyász a múlt év tanulsága volt, s nem lehetett tudni, hogy ugyanaz a hatalom enged-e még egy évet a magyar nemzetnek a deliberálásra. Sietni kellett, és aztán követelni egyszerre mindent, amihez a nemzetnek joga van, ami életének feltétele”.

    

Kasper Ágota önkormányzati képviselő ünnepi beszéde. Jobbról a Nemzeti dal első nyomtatványának másolata látható, melyet a cikkhez érdekességként rendelkezésünkre bocsátott 

Az ünnepség szónoka szintén Jókai Mór nyomán az akkori zirci eseményeket is felidézte: „A hajnali harangszó utoljára hívta a templomba a kolostor ifjait, utoljára vették fel a fehér talárt, utoljára zengték el együtt a „Gloria in excelsis”-t. Künn az udvaron gúlába rakva álltak már a fegyvereik, s mikor a nap a két torony között előtűnt, már az újoncok vászonzubbonyába öltözve találja őket, s szuronyaik hegyét aranyozák meg sugarai. A dob pördült, a kis csapat fegyverét vállára kapta, egy lelkesült viharos éljent kiáltott, és azután rázendíté a harci dalt: „Állj még Buda, él az Isten!” Hogy nem csak a nagy meseíró fantáziájának szüleménye a fenti idézet, hanem valós alapja is van, Ihász György Gábor ciszterci szerzetes példáját hozta fel, aki a magyar nyelv és retorika tanára volt. Klapka György a komáromi várban helyőrségi lelkészként alkalmazta. Lázító beszédei miatt 1850-ben a Pesti Császári Királyi Hadbíróságon vizsgálatot folytattak ellene, de mint komáromi kapitulánst, kénytelenek voltak szabadon bocsátani. Később korának elismert nyelvésze lett, a „Magyar nyelvtan” című könyve huszonhét kiadást ért meg.

A ciszterci rendházból újra a „Pilvaxba” érkeztünk, Kasper Ágota önkormányzati képviselő így zárta gondolatait: „Március tizenötödike dicsőséges ünnep, örökös varázzsal, erővel bír mind a mai napig. Hazaszeretetre, küzdésre, a jövőbe vetett hit fontosságára utal. Arra, hogy volt, van és mindig lesz értelme a szabadsághoz való ragaszkodásnak, a felemelkedésbe vetett hitnek, a közjó szolgálatának. Hogy az összefogás és a közös felelősségvállalás végül mindig meghozza a gyümölcsét, legyen szó egy országról, vagy egy akkorka településről, mint Zirc. Legyünk büszkék egykori honfitársainkra, akik 1848-ban egy emberként álltak csatasorba a szabadságért az elnyomással szemben. Az irántuk érzett tisztelettől vezérelve emlékezzünk rájuk minden év március idusán a kokárda kitűzésével!”

Zirc városi ünnepi megemlékezése koszorúzással vette kezdetét. A Városházáról fúvós zene szállt a Március 15. tér zöld szigetére, s városunk díszpolgárai, az emlékező szervezetek, intézmények képviselői elindultak, hogy elhelyezzék koszorúikat gróf Széchenyi István és Kossuth Lajos szobránál. Az emlékhelyen gyermeki kezek által elkészített nemzeti színű zászlócskák, szélforgók már várták az ünnepet. Az ünneplők ezt követően a Városházára vonultak, ahol katonadalokat énekelt a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Fiúkórusa és a Zirc Városi Vegyeskórus Férfikara. Hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örök, arra ez az előadás is jó példa volt: két generáció énekelte együtt azokat a dalokat, amelyek bátorítást adtak honvédjeinknek a harcmezőn.

A Szabad Ötletek Színháza Petőfi Sándor szellemét idézte meg zenés-irodalmi összeállításával.

Immár hagyományosan a Március 15-i ünnepség keretében került sor Zirc város első félévi középiskolai tanulmányi ösztöndíjainak átadására is. Ezúttal tizenhét fiatal részesült az önkormányzat által elismerésben kiemelkedő tanulmányi eredményéért: Balázs Márton, Detre Csongor, Dobos Csanád, Farkas Estilla, Gregosits Martin, Hédl Petra, Kajtár Szabolcs, Kovács Bence, Kujbus Petra, Lekrinszky Anett, Mészáros Balázs, Neumann Péter, Simon Panna, Somogyi Gergő, Szakács Krisztián, Vajda Kitti és Várszegi Júlia. Az ösztöndíjjal járó oklevelet Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke, az Emberi Kapcsolatok Bizottság tagja adta át.


Az ösztöndíjasok egy csoportja. Aki nem tudott részt venni az ünnepségen, annak eljuttatják az oklevelet

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepséget a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezte, közreműködött Szakács Ildikó. A műsor zárásaként a Zirci Fúvósok előadása következett Karácson Zoltán művészeti vezetésével. Történelmünket megidéző dallamaik kísértek minket további, kokárdával jelzett ünnepi utunkra…

          Kelemen Gábor

 Vissza

    

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
11121317
18192021222324
25262728293031