Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Új irányzékot vesznek - Az Újévi Sporthíradó vendége az MTTSZ Területi Klub Zirc


Nem egyedül fogad az MTTSZ Területi Klub Zirc elnöke a Magyar Honvédelmi Szövetség egykori épületében. Jobbján egy hölgy, a lövészklub közelmúltban megválasztott ügyvezető elnöke. Az emeleten éppen edzés van, így a földszinti társalgóban kezdünk beszélgetni.

 
Az év elején megtartott tisztújító közgyűlésen a tagok Bittmann-né Wittman Orsolyát választották meg ügyvezető elnöknek. Szülőként került kapcsolatba a lövészklubbal, kislánya a legifjabb generációt képviseli, és igen ügyesen bánik a sportfegyverekkel. Férje szintén megméretteti magát a felnőttek mezőnyében. Orsi még nem állt céltábla elé, viszont a háttérügyek intézésében már eddig is nagyon aktív volt, ezért döntött úgy az elnökség, hogy felkéri az ügyvezetői feladatok ellátására.
 
– Célunk, hogy minél több versenyen vegyünk részt, illetve magasabb kategóriájú, zártirányzékú versenyeken is el tudjuk indítani a gyerekeket – mondja a klub új ügyvezetője. – Ehhez kapunk majd segítséget, a komáromi lövészklubtól kértünk fel egy nagyon jó edzőt. Több alkalommal is eljön majd Zircre, általa megpróbáljuk átvenni az edzések tematikáját – teszi hozzá Varjas József elnök.
 
Eddig csak nyíltirányzékú versenyeken tudtak részt venni, egy évvel ezelőtt azonban egy támogatónak köszönhetően olyan fegyvereket kaptak, melyek lehetőséget biztosítanak a zártirányzékú versenyeken való részvételre. Mindez azt jelenti, hogy kiléphetnek a diáksportból, a tanítványok országos bajnokságon, válogató versenyeken is indulhatnak, és nem titkolt cél, hogy a nemzetközi porondra is kilépjenek. A „diákéveket” azonban nem búcsúztatják el teljesen, továbbra is képviseltetni fogják magukat azokon a versenyeken, amelyeken rendre eljutnak az országos döntőig.


A klub a tavalyi év elején mutatta be az új fegyvereket, melyekhez egy támogatón keresztül jutott hozzá. Az eszközállomány fejlesztése lehetőséget ad a magasabb szinten történő versenyzésre

Egyelőre hét sportlövővel foglalkoznak majd az új rendszerben (a szám akár biztatást is adhat, hiszen a mesterlövészek is éppen ennyien voltak), és még ebben a hónapban megkezdődnek az edzések a külső szakember bevonásával. A vezetők hangsúlyozzák, egyik napról a másikra nem lehet átállni a nyíltirányzékról a zártirányzékra, hosszadalmas folyamat lesz és nagy kihívás elé állítja a fiatalokat, hiszen lényegesen nagyobb fizikai és szellemi megterhelést jelent: amíg nyíltirányzékkal húsz lövést adnak le harminc perc alatt, addig a zártirányzékos rendszer lányoknál negyven, fiúknál hatvan lövést jelent, amelyet kilencven perc alatt, egy helyben állva kell teljesíteniük.     
 
Az elmúlt évre is visszatekintünk a vezetőséggel. Sűrű volt a program, de idén sem lesz ez másként. Megrendezték a Görgey Kupa regionális döntőjét, az Általános- és Középiskolások Megyei Bajnokságát, a Sportlövő Diákolimpia megyei döntőjét és a Zirc Kupát. A Veszprém Megyei Diáksport Szövetség ezúttal is az MTTSZ Területi Klubot kérte fel, hogy népszerűsítse a sportlövészetet a Veszprém Arénában megrendezett sportágválasztó programon. Ennek zirci változatához is csatlakoztak, és igen népszerű volt az általános iskola tornatermében kialakított lőtér. A Bakonyi Betyárnapokon újabb sikeres lövészversenyt rendeztek, ezt a programot – csakúgy, mint a zirci sportágválasztót – az önkormányzattal együttműködve, közös szervezésben valósították meg.


A zirciek az ajkai lövészklubbal, valamint Miskolczi Julianna olimpikonnal és Ablonczy Orsolya junior Európa-bajnok sportlövővel közösen népszerűsítették a sportlövészetet a Veszprém Arénában (Fotó: archív)

A klub történetének egyik legeredményesebb versenyzője, Panyi Kinga búcsút mond az ifjúsági éveknek. Nehéz lesz őt pótolni, de azért szerencsére van utánpótlás. A fiatalok már bizonyították tettrekészségüket az ország különböző lőterein. Az ifjúsági kategóriában Vágenhoffer Dávid érte el a legjobb eredményeket, a serdülők között Mihályfi Vendel teljesít a legkiemelkedőbben, tavaly megvédte első helyét a Görgey Kupa országos döntőjében, Végh Attila és Horváth Bálint társaságában pedig tagja volt az Általános Iskolások Országos Bajnokságát megnyerő csapatnak. A lányok közül Bittmann Kata, Vintze Regina és Kovács Mira Zoé nevét emeli ki a klubelnök.

Ennyi fiatal volt érdekelt a zirciek közül az Általános- és Középiskolások Országos Bajnokságán, Komáromban. A fiatalok iskolájuk színeiben, de a klub felkészítésével vettek részt a versenyen

A zirci lövészklub már a Görgey Kupára készül. A hős honvéd tábornok emlékére rendezett országos verseny regionális döntőjének harmadszor ad otthont Zirc városa március 25-én.

Kelemen Gábor

 
Vissza

         

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
11121317
18192021222324
25262728293031