Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Honfoglaló magyarok és a betyárvilág képekben


Akik március 4-én délután a Városi Könyvtár környékén sétálgattak, a kora tavaszi madárcsicsergés mellett éles puskaropogásnak és ostorcsattogtatásnak is szem- és fültanúi lehettek: díszes gúnyába öltözött betyárok lepték el az utcát.

Talán fel is tette néhány városlakó magában a kérdést: „Még jóformán ki sem tavaszodott s máris betyárok népesítik be a várost?” Érkezésükkel a Bakonyi Betyárnapok tavaszi előszeleként nemcsak önmagukat, de még az első fecskét is megelőzték.

 
Érkezésükkel a betyárok nemcsak önmagukat, de még ez első fecskét is megelőzték

A korai betyártalálkozó apropója Kertai Zalán festőművész „A magyarság népi hősei” – a honfoglalás nagyjai és a betyárvilág képekben című kiállítása volt, melynek a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubterme adott otthont. A tárlat megnyitóján Bieberné Réz Ágnes, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB igazgatója köszöntötte az alkotóművészt, a kiállítás szervezőjét, Pongrácz Gyulát, valamint a Hagyaték Lovas Egyesület jelenlévő tagjait.

A festőművész előadásából megtudtuk, hogy 1996-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, azóta is aktív részese művészként a magyar katonai és történelmi hagyományőrzésnek. Kezdetben ősmagyar hagyományőrzők portréit festette meg, majd egyre inkább a betyárok világa felé fordult, ez kézzelfoghatóbbá vált számára, jobban meg tudott benne kapaszkodni. Elsődleges célja lett a betyárvilág művészi megjelenítése, mely általa vált népszerűvé realisztikus, valósághű ábrázolásmódjával.


Kertai Zalán elsődleges célja lett a betyárvilág művészi megjelenítése, mely általa vált népszerűvé realisztikus, valósághű ábrázolásmódjával

Bujdosó Attila hagyományőrző betyár részletesen beszélt a betyárság történetéről, kiemelve a festőművész tárlatának egy-egy képeit. Elmondta, a bakonyi betyároknak (Sobri Jóska, Savanyú Jóska) mindig is nagyon nagy híre volt. Hangsúlyozta, napjainkban betyártársaival együtt azt a szabadságot szeretnék képviselni és átadni az embereknek, amely a betyárvilágot mindig is jellemezte.


Bujdosó Attila hagyományőrző betyár részletesen beszélt a betyárság történetéről 

A megnyitó végén a jelenlévők megtekintették az impozáns festményeket, s lehetőségük adódott kötetlen beszélgetésre is az alkotóval.

 Csaba Lilla

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
11121317
18192021222324
25262728293031