Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Építkezési stádiumban vannak - Az Újévi Sporthíradó vendége a Vincze Judo Club Zirc


Újévi Sporthíradó sorozatunkban a zirci sportegyesületek beszámolnak az elmúlt évről, és ismertetik idei céljaikat, terveiket. A Vincze Judo Club számára mindkét esztendő mérföldkőnek számít, hiszen tavaly új otthonra, önálló edzőteremre leltek, 2017-ben pedig ötvenéves évfordulóját ünnepli a zirci judo: Vincze Ferenc fél évszázaddal ezelőtt tette le a japán küzdősport alapjait az akkor még a szénbányászat által „fűtött” sportkörben.


Ünnep volt a Vincze Judo Club Zirc számára a tavalyi év: a Coop-áruház tetejében birtokba vehették az új dojót, amely december közepén került hivatalosan átadásra a hazai judo-sport prominens személyeinek jelenlétében

A Pepe megújult környezetében ülünk le beszélgetni, hiszen a Vincze-testvérek nemcsak a judónak, a cukrászatnak is mesterei. Tudom, ez egy sporthíradó, s nem reklám, de mégis jó megjegyezni, hogy vannak helyek, ahol kulturáltan el lehet tölteni az időt, a kávéházi hangulat még azt is megengedi, hogy olvasgassunk, de most inkább a judóról beszélgetünk…
 
Az első szó joga természetesen az edzőteremé, amely csak néhány házzal van odébb és pár emelettel feljebb. A klubvezetők hallatlan előnyként könyvelik el, hogy rohanó világunkban nem kell kétszáz négyzetméter szőnyeget lerakni és felszedni, az sem gond, ha háromnegyed ötkor még krémesek az edzők, hiszen a tatami le van rakva, ötkor kezdődhet az edzés. Az új edzőteremmel a létszám is realizálódott, hatvan fővel foglalkoznak csoportbontásban. Kedden és csütörtökön erőnléti edzést is tartanak, erre bárki jöhet, és van is érdeklődés rá.


A Vincze Judo Club a tavalyi évben csatlakozott a Zirc Városi Önkormányzat által első alkalommal meghirdetett sportágválasztó programhoz, s mint látható, népszerű volt a Zircen nagy hagyományokkal rendelkező sportág

Vincze Ferenc és Vincze Lajos elismerik, eredmények szempontjából a tavalyi az egyik leggyengébb évük volt, de ez nem azért van, mert nem dolgoztak. Azok a judokák, akiktől várják a jó eredményeket, korosztályváltáson estek át. Azért így is kerültek érmek a Bakony fővárosába, csak nem annyi, amennyit megszokhattunk a judósoktól. Voltak ők már a kétszáz hazai szakosztály közül a huszadikak is a ranglistán, most az ötvenedik helyre csúsztak vissza, de még bőven benne vannak abban a nyolcvanban, akiket a sportág szövetsége kiemelten kezel. „Az építkezés stádiumában vagyunk” – mondják a vezetők, és ahogy ismerjük őket, egészen biztos, hogy jönnek majd megint olyan eredmények, amelyek öregbítik városunk hírnevét.

Már a legutóbbi versenyeken is bizonyítottak a tanítványok, büszkén álltak össze edzőikkel egy közös fotóra

(Fotó: Vincze Judo Club)

A dojo létrehozásával beteljesült egy régi álom. Az Alkotmány utcában azonban van még egy – nemrégiben létrehozott – sportlétesítmény, melyet igénybe vesznek az edzésprogramhoz: talán már itt a tavasz, és hozzák a futócipőt a judokák, mennek a kerékpárútra. Kiemelik, hogy az önkormányzati fejlesztés pozitív hatással van a munkájukra. Aztán ha megvoltak a körök, egy jó levezető séta, egy kis lépcsőzés, és folytatódhat a felkészülés az „áruházi” tatamin.
 
Az idei évben már negyedszer rendezik meg Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judóssal együttműködve az edzőtábort. A klubvezetők elmondják, már most elkelt az összes hely a táborba, mintegy kétszáz judoka érkezik nyáron városunkba, hogy felkészüljenek a versenyekre. Hozzáteszik: nagyon szeretnek Zircre jönni, tudnak arról is, hogy a tábor hatására vissza-visszalátogatnak a Bakony fővárosába.
 
A jó levegő, a szíves vendéglátás, a megfelelő szakmai munka mellett nyilván az a szellemiség is idevonzza a magyar judót, amelyet Vincze Ferenc 3. danos mester ötven éve teremtett meg, és amelyet fiai, unokái továbbvittek, az alapító nevéhez méltón.   

Kelemen Gábor

Vissza   


 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
11121317
18192021222324
25262728293031