Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Dalt írtak a Zirc anno... naptár tiszteletére


Több ritkaságnak, újdonságértékűnek számító felvételt is tartalmaz Müller Anikó jubileumi, tizenötödik Zirc anno… naptára, mely széleskörű érdeklődés, különleges program kíséretében került bemutatásra a Városházán.

A kivetítőről régi magyar film kockái peregtek, majd a mozgóképek állóképekké váltak Kaszás Béla közreműködésével, és az akkori zirciek farkasszemet néztek a mai zirciekkel. Élénk sustorgás keletkezett a széksorok között, egy hölgy őseit, rokonait ismerte fel az archív felvételeken.
 
Az előadás 1938-ba kalauzolt vissza, jövőre elmondhatjuk, nyolcvan éve volt… Már érződik a háború előszele, de az emberek még tudnak ünnepelni, bálozni, a mesterműhelyekben folyik a munka. A kor társadalmi életével Palkovicsné Horák Zsuzsanna, Nagy N. Lénárd és maga a szerző, Müller Anikó ismertette meg a hallgatóságot a korabeli helyi sajtóban napvilágot látott tudósítások alapján, irodalmi blokkal közreműködött Stenger Katalin. Nagy tetszést keltett, hogy a hölgyelőadók korabeli viseletben jelentek meg, mintha éppen a falra vetített fotográfiákból bújtak volna elő. A korhű ruhák, kiegészítők egy részét a Veszprémi Petőfi Színház biztosította.


Sokszínű produkcióval mutatták be az új naptárt. Az előadói ötös: Mavizer Erzsébet (zongora, ének), Müller Anikó, Nagy N. Lénárd, Palkovicsné Horák Zsuzsanna (hírolvasás), Stenger Katalin (vers)

Mavizer Erzsébet zongorajátékával kísért dalcsokorral megidézte a kor hangulatát, olyan klasszikusok hangzottak el, mint a Meseutó betétdala, vagy a Hajmási Péter, Hajmási Pál. A Csetényben élő zenészre, pedagógusra nagy hatást gyakorolt az új naptár, ezt bizonyítja, hogy írt egy dalt a tiszteletére, melyet meglepetésszámként elő is adott a műsor végén, nem kis sikert aratva vele.

A vonzó külsejű helytörténeti kiadvány lapjai több ritkaságnak, újdonságnak számító fotót mutatnak. A címlapon például a zirci templom első ábrázolása látható a 18. századból. De láthatjuk a Szent Jobb Zircre érkezését ünneplő tömeget 1939-ből, vagy éppen az ’50-es évek babakocsi modelljét. 
 
A szerző ezúttal egy olyan házaspárt kért fel az ajánlásra, akik nem zirci születésűek, de nagyon régóta itt élnek és sokat tettek ezért a településért, aktívan részt vesznek a közéletben, a város megbecsült polgárai: Surjányi József gyógyszerész 1962-ben, felesége, Sztana Éva 1980-ban érkezett Zircre.
 
Sztana Éva elmondta, meglepte őket a felkérés, éppen azért, mert nem itt születtek, de elgondolkodtak, hogy valóban, életük nagy részét ezen a helyen élték le, és zircinek vallják magukat. Férje Szegedről került a Bakonyba, és az itteni emberek nyugodtsága, közvetlensége segítette a beilleszkedését. A Rákóczi tér és a Deák Ferenc utca sarkán álló régi patika ablakából követte a város életét. Éva közelebbről érkezett, ő bakonyszentkirályi születésű: – Amikor egy-egy járási sport- vagy kulturális vetélkedő okán Zircre utaztunk, mindig álmélkodva, tisztelettel pislogtunk a bazilika messziről látható, hatalmas tornyaira – emlékezett vissza a fiatalkori évekre, a Zirchez fűződő vonzalom kezdeteire.


Sztana Éva és férje, Surjányi József úgy költöztek Zircre, de már zircinek vallják magukat, otthonra leltek itt

„Szeretünk itt élni. Jól érezzük magunkat, itthon vagyunk. Itt mindent megtaláltunk, amit az életünkben fontosnak tartottunk. Munkahelyet, jó infrastruktúrát, festői környezetet és sok-sok jó barátot, kollégát, ismerőst. Ha hosszabb-rövidebb időre eltávolodunk Zirctől, mindig örömmel jövünk haza.”

Felemelő érzésnek nevezte a „Zirc anno… 2018” naptár köszöntését: „Egy új év lapjait nyitjuk fel, a titokzatos jövőt. Elnézegetjük az ünnepek eljövetelét vagy nevezetes napokat, kikeressük a családhoz kötődő, hétköznapokból kiemelkedő dátumokat. Van tehát bőven indok, hogy kíváncsisággal, reménnyel lapozgassuk a 2018-as évet – mondta ajánlójában Sztana Éva. Hozzátette: Müller Anikó igényes naptársorozatával a régi Zircet idézi meg, „azt a Zircet, ami az itt születetteknek az emlékezés, nekünk pedig a megismerés élményeit nyújtja.” A szerzőnek ezért köszönetét fejezte ki és azt kívánta, hogy még sokáig örvendeztesse meg a zircieket a múlt visszaidézésével.    
 
Gróf Nádasdy Borbála írónő, a történelmi Nádasdy-család tagja is tiszteletét tette az esten, és szólt is néhány kedves gondolatot az egybegyűltekhez. Felidézte a gyerekkorát, hogy képesek voltak gyalog megtenni az utat Alsóperétől Zircig egy fagylalt kedvéért. Vagy nem felejti el, amikor háború után a Balatonban fürödtek, kiütést kaptak és Luksz doktor gyógyította meg őket az úgynevezett „piszokbetegségből”. Majd az anyanyelvünk megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, itt a Bakonyban különösen szépen beszélik a magyar nyelvet, legyen ez a megtartó erőnk. 
                                                                                           


Gróf Nádasdy Borbála (jobbról) abban a korban látta meg a napvilágot, amelyet felidéztek az est során, az elhangzottak őt is emlékezésre ihlették. Mellette a naptár szerzője, Müller Anikó

A naptárbemutatót követően a szerzőt kisunokája virágcsokorral köszöntötte, a vendégek pedig hosszú tapsban részesítették a jubileumhoz méltóan előadott műsort. Az estet tombolasorsolás zárta, a szerencsés nyertes Detre Anita volt, így ő lett a 15. Zirc anno… naptár első tulajdonosa.  


A szerző – előadótársaival egyetemben – korabeli viseletbe bújva mutatta be új, jubiláns kiadványát

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
2021
232425262728
293031