Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Ne csak vényre!


Az egészséges életmód jegyében széles programkínálattal várta az érdeklődőket a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete első alkalommal megrendezett Egészségnapján.

 
Az egész napos rendezvényt dr. Búzási István, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg. Beszédében méltatta a Zirci Területi Szervezet áldozatos munkáját és örömmel üdvözölte a rendezvényt, hiszen az ember életében a legfontosabb az egészség.
 
Zirc Városi Önkormányzat képviseletében Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ vezetője, a szervezők részéről Magyar Lászlóné területi vezető köszöntötte a megjelenteket.


A rendezvényt dr. Búzási István, a vöröskereszt Veszprém megyei szervezetének elnöke nyitotta meg

Fitt reggelivel indult a nap, a mozogni vágyók Wittmann Rita aerobic-óráján frissülhettek fel.
 
A délelőtt folyamán gyerekprogramokat szervezett a vöröskereszt. Nagy sikert aratott Kalap Jakab előadóművész „Ebengubák” című bábkoncertje, amely a tavalyi esztendő „Borzas Béla-díját is kiérdemelte. A kilenc magyar kutyafajtát vidám, mókás formában bemutató előadáson a gyerekek mellett a felnőttek is nagyon jól szórakoztak. Az udvaron felállított sátorban Wolfné Litter Beáta, Bognár Anita és Csizmadia Gyöngyi közreműködésével kézműves-foglalkozások színesítették a gyermekek délelőttjét, Vargáné Pilisi Erzsébet vezetésével pedig kvíz-játékban tehették próbára tudásukat. A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság jóvoltából egy tűzoltóautóba is beülhettek a gyerkőcök.


A szervezők a délelőtti programok sorában bábelőadással is várták a gyerekeket

Amíg az ifjúság élményekkel töltődött fel, dr. Benczik Ágnes Adrienn gyermekorvos kötetlen beszélgetés formájában állt a szülők rendelkezésére az „egészséges gyermek” témában.
 
Délután előadások hosszú sora várta az érdeklődőket az egészséges életmód jegyében, miközben Révász Péter egészségtudatos szakács által készített finomságokat lehetett kóstolni. Róla megtudtuk, hogy a születésnapján annyi adag ételt készít, ahányadik életévét betöltötte, s ezeket az ételeket szétosztja a rászoruló emberek között. Dr. Mihályfiné Frómann Edit dietetikus táplálkozási szaktanácsokat adott a hozzá fordulók részére, dr. Kovács László tüdőgyógyász szakorvos a helyes légzéstechnikáról tartott előadást. Lehóczki Laura hormonegyensúly-tanácsadó előadása a nők közérzetéről, egészségéről szólt a hormonok „játékának” függvényében. A közönség a hasznos tanácsok, információk mellett a gyakorlatban is kipróbálhatta például a helyes légzést, testtartást.


Dr. Kovács László tüdőgyógyász Nagykanizsáról érkezett, s egy kis műszert is magával hozott, melyen a résztvevők a vér oxigén-telítettségét mérhették

Dombi Tamás mentős, szakápoló közreműködésével egy AMBU babán az újraélesztést is gyakorolhatták a résztvevők, amely olyan szempontból is aktuális volt, hogy minden szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja. Arra hívják fel a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a lakosság körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás életet menthet. Ennek fontosságát Zircen is többen felismerték.


Kiss Pálné is élt a lehetőséggel, Dombi Tamás segítségével elsajátította az újraélesztés technikáját

Miképpen egy másfajta életmentés fontosságát is felismerték, ezt bizonyítja, hogy 52-en regisztráltak a véradásra, melyre szintén az Egészségnap keretében került sor „Adományozz egészséget!” mottóval. Volt egy olyan házaspár, akik ezen a napsütéses szombati napon éppen Zircen kirándultak, a városban kihelyezett plakáton olvastak a véradásról, ezért betértek a rendezvényre, s csatlakoztak a véradókhoz.    


A zirci véradók ezúttal is szépen teljesítettek, több mint ötvenen nyújtották segítő kezüket ismeretlen embertársaiknak. A képen jobbról balra: Reisinger Gábor, Németh Szabolcs, Csombor Krisztián

Németh Lívia kineziológus, reflexológus a saját készítésű mandalái gyógyító erejének hatásáról beszélt, Selmeci J. Csongor, a Magyar Jógatársaság elnöke és a veszprémi Ahimsza jógaközpont vezetője a „Jóga szerepe az egészségmegőrzésben” címmel tartott előadást. Majd ezt követően egy jógaórára is sor került, Selmeci J. Csongor és Selmeciné Bogdán Ágota jógaoktatók vezetésével.
 
Szűrővizsgálatokat is kínáltak a szervezők, vércukorszintet, vérnyomást, testtömeg-indexet és hemoglobin szintet lehetett mérni, Sudár Eszter gyógymasszőr ingyenes masszás-szolgáltatást nyújtott, majd Szecsődi Géza masszőr és csontkovács állt az érdeklődők rendelkezésére.
 
A rendezvényt az önkormányzat, vállalkozások, üzletek, civil szervezetek, magánszemélyek hosszú sora támogatta, valamennyi szakember ingyenesen tartotta meg előadását. A program lebonyolítása a vöröskereszt önkénteseinek közreműködésével valósult meg.     


Az eseményről tudósított: Simonffy Andrea, Gfellner Máté, Kelemen Gábor

Vissza 


 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
192021
22232425262728
293031    

Friss események