Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Mélyből magasba törő kincsek


„Bányászat a Bakonyban” címmel bányászati emlékkiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház tetőterében.

 
Továbbra is kincsek vannak a múzeum padlásán, de most egy konkrét iparág tárgyi emlékei válnak láthatóvá. A bányásznap alkalmából nyíló kiállítás Szent Borbála napjáig, december 4-ig tekinthető meg. A kiállítás-megnyitón szép számú közönség állta körül az udvar közepén feketéllő csillét.  
 
A vendégeket dr. Ruttkay-Miklián Eszter, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte, s beszélt a tárlat létrejöttéről. Kiemelte, hogy egy, a múzeum életében eddig teljesen alulreprezentált téma tudott összeállni kiállítássá egy-két hónap szorgalmas gyűjtőmunkájának köszönhetően. A tárgyakat dr. Németh-Vida Beáta fogadta, aki egyben a tárlatot is rendezte. A grafikai munka Kaszás Eszter nevéhez fűződik, és az intézmény többi munkatársa is kivette a részét a kiállítás létrejöttéből.

A kiállítás közös munka eredménye, a fogadó és rendező intézmény mellett két bányászati cég, az EOSZÉN Kft. és a Duszén Kft. munkatársai is nagyon sokat dolgoztak annak érdekében, hogy méltó emléket állítsanak a bányászoknak, megőrizzék az utókor számára egy letűnő kor hagyatékát.
 
Fekete István, az EOSZÉN Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a bányász szakmát, hivatást nem lehet űzni hit és elhivatottság nélkül. A kiállítást a bányászatban dolgozó emberekért, a rájuk való emlékezésért állították össze, majd egy mondással, mely szerint „Nem minden jó ember bányász, de minden bányász jó ember” ajánlotta figyelmébe mindenkinek a tárlatot.

Boros Dénes, a Duszén Kft. ügyvezetője először is megköszönte a közös munkát dr. Németh-Vida Beátának. A kiállítás szakmai koordinátora döbbentette őt rá arra, hogy például érdemes lenne bilétákat is bemutatni. Kulcscsomóján még ő is megőrizte a sajátját, ezzel együtt Drexler Márkus bányamentő, a dudari bánya utolsó hősi hallottjának bilétáit is behozta. Mint mondta, polcról polcra vándoroltak vele ezek az emléktárgyak, és most örömmel adta át a nagyközönségnek.

Értékelte azokat a rajzokat is, amelyek a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, valamint az Öreg-Bakony Barátai Egyesület által meghirdetett bányászati témájú pályázati felhívásra érkeztek, és szintén kiállításra kerültek a Reguly Antal Múzeumban. A gyerekek mintha egy fantáziavilágot álmodtak volna a képekre, így például feltűnnek az aranyrögöket ábrázoló sárga pöttyök, valaki szerszámkölcsönző üzletet nyitott rajzán egy működő bánya mellé. Rókával, mókussal találkozott odalent, de denevérrel még sosem, s bizony a nap se süt le a bánya mélyére. Egy valami azonban közös, hogy minden rajzon mosolyognak a bányászok, s azt kívánta, hogy maradjon meg az az optimista szemlélet, amit a gyerekek az alkotásaikkal megteremtettek.  
 
A bányászat jövőjére is kitért néhány gondolattal az ügyvezető. Emlékeztetett, a szénre úgy tekintettünk, mint energiahordozóra, ma azonban az egész országban nem tüzelnek szénnel az erőművekben. A bauxit korábban a timföldgyártás alapanyaga volt, manapság már az itt bányászott bauxitot nem használják erre a célra. Meg kellett találniuk az új piaci szegmenseket, a dudari szén rendelkezik olyan előnyös tulajdonsággal, amit ki tudnak használni, és ezzel azon keveseknek, akik még a bányászatban dolgoznak, lehetőséget teremt az elkövetkezendő időszakban is a megélhetésre.  


A kiállítás közös munka eredménye. Balról: Boros Dénes, Fekete István, dr. Németh-Vida Beáta

Most pedig kukkantsunk be a mélyművelés magas műveléssel összeállított emlékei közé, de ne feledjük, a lényeg a részletekben rejlik, így hát érdemes ellátogatni a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház időszaki „kincsesbányájába”!

Kelemen Gábor

Vissza 

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
18192021
22232425262728
293031