Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Az új életekhez vezető út

 


Augusztus 26-án, szombaton került sor az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapra. A zarándoklatot az idei évben a gyermekre váróknak ajánlották.

Az eseményt beharangozó cikkről ITT olvashatnak  

Nagy volt a nyüzsgés a napsütötte apátsági udvarban szombat délelőtt, nemzeti színű és Mária-zászlók készülődtek az útra, melyet énekelve, csendes imádságokkal az új életekért tettek meg a zarándokok.
 
Több mint ötvenen gyűltek össze a templom árnyékában. Bittmann Károly átadta azt a keresztet a cserkészeknek, amelyet Huszár G. Lőrinc atya, korábbi zirci plébános, az eddigi zarándoklatok lelki vezetője ajándékozott. Iparosi közreműködéssel egy corpus került rá a szakrális emlékre.  

Imrefi Mór atya, a közelmúltban kinevezett zirci plébános áldásával vette kezdetét a zarándoklat, amely a ciszterci apátság induló- és célállomásával ezúttal zirci katolikus emlékhelyeket érintett. A lelki vezető Szabó István atya, görög-katolikus lelkész volt, aki szinte már visszatérő vendég, hiszen nem olyan rég, a Mária Maraton városunkban áthaladó kerékpáros csapatában is találkozhattunk vele.


A zarándokok megjárták a kálváriát, hiszen az első állomás a kórház udvarában található kápolna volt, majd folytatva a „hegymászást”, a Zirc tetején őrszemként álló Hoffer-kereszthez bandukoltak fel.

A kövek által magasabbra emelt kereszt előtt a zarándoklat résztvevői összeálltak egy csoportképre.

A kiserdőben megbújó Mária-szobornál közös imádság következett, majd a zarándoklat Tündérmajorba, a Zacherl-kápolnához vezetett, ahol a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Hédl József köszöntötte az érkezőket. Beszélt a kápolna létrejöttének történetéről, amelyet éppen egy korábbi zarándoklat alkalmával szenteltek fel. A tulajdonos, Franz Zacherl is szerette volna köszönteni a résztvevőket, de németországi hosszú útjáról ekkor még nem érkezett meg. Mindenesetre elmondható, hogy lélekben ő is 1Úton volt a zarándokokkal. A hőségben jól esett a nemzetiségi önkormányzat által biztosított frissítő, majd az első hosszabb pihenőt követően folytatódott az út.

István atya kérésére csendben, a legbensőbb gondolatokra figyelve, szótlan imádsággal haladtak a kavicsos úton. Csak a lágy szellő suttogását és az egyszerre dobbanó lábak ütemes moraját lehetett hallani. Tűző napsütésben, a legelőket átszelő poros úton jutottak el az erdő széléhez, ahol rövid pihenő után Akli-pusztamajor felé vették az irányt. A majorságban Vajda Eszter kemencében sült házi készítésű kenyérlángossal fogadta a zarándokokat, melyet vidám, mosolygós lánykáik kínáltak.

A hűs árnyat adó fák tövében kellemes perceket töltöttek a zarándokok, csendben beszélgettek egymással, majd egy közös imádság elmondása után továbbindultak.  
 
Nagyon nehéz szakasz következett, a késő délutáni szikrázó napsütésben, a felforrósodott aszfalton haladtak a zarándokút utolsó pontjaihoz, a Kistemplomhoz, majd a Bazilikához. Elfáradtan, kipirulva érkeztek meg az apátsági udvarba, ahol friss vízzel és sós aprópogácsával várta a plébánia a közel 18 km-t maguk mögött hagyó zarándokokat. Itt találkoztak a Veszprémből és Bakonybélből induló zarándokcsoporttal, és egyesülve, közös énekkel vonultak a templomba, a záró szentmisére.

A megyeszékhelyről induló csoportot dr. Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke vezette.


A szentmisét dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrálta. Örömmel továbbította Ferenc pápa üzenetét és áldását az 1Úton résztvevőinek, valamint a gyermeket váró családoknak. Személyes gondolatait is megosztotta a hívőkkel, melyben hangsúlyozta, hogy a mai feldúlt világban testileg, lelkileg megfáradt emberek mily nagyon vágynak örömre, lelki békére, jó szóra, előzékeny szeretetre. Az emberi kapcsolatainkat ne csak kimondott szavakkal, hanem jó cselekedetekkel is erősítsük.

A szentmisén kihirdették a jövő évi zarándoklat időpontját, melyre 2018. augusztus 25-én kerül sor, és az édesanyákért teszik majd meg az utat. Az ünnepi szentmise ereje, a pápai áldás, a közös éneklés és imádság feledtette a zarándoklókkal a testi fáradtságot, lelkiekben felfrissülve léptek ki a Bazilikából.
 
Onódi Ferenc, a program helyi koordinátora úgy látja, az idei évben is jól sikerült a zarándoklat, örömét fejezte ki, hogy ennyien összegyűltek és megtették az utat a közös cél érdekében. 


Az eseményről tudósítottak: Simonffy Andrea, Bittmann Károly, Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
192021
22232425262728
293031    

Friss események