Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Ötven betyáros véradó


Első alkalommal hirdetett a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete betyáros véradást.

 
Úgy látszik, kifogyhatatlan az ötletek tárháza a területi szervezetnél: volt már nem egyszer retro véradás – sörrel, virslivel –, télen disznótoros véradást hirdettek meg, most pedig Zirc egyik kiemelt rendezvényének sokarcúságához járultak hozzá: a tizenkilencedik életévébe lépő Bakonyi Betyárnap szombati napján délután kettőtől este hét óráig várták a véradókat a „pusztán” felállított sátorban.

Városunk egyébként úttörőnek számít ebből a szempontból, hiszen a Zirci Buli volt az első olyan rendezvény az országban, melyen a vöröskereszt szabadtéri véradást szervezett több mint tizenöt évvel ezelőtt. A karikás ostorok pattogásától hangos, lassan két évtizedes múltra visszatekintő Betyártalálkozón azonban még nem volt példa hasonlóra, így a kezdeményezés egyedinek számít.
 
Kánikula ide, kánikula oda, nagy nyüzsgés volt a fehér sátor körül, melynek felállításában a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság volt a vöröskereszt segítségére. Az önkéntesek egy tál bográcsgulyással és jó hideg sörrel várták azokat, akik a szórakoztató program közepette is ismeretlen embertársaik segítségére siettek. Magyar Lászlóné területi vezető és Csombor Mariann önkéntes, a betyáros véradás főszervezőinek arcára kiült az öröm a koraesti órákban, hiszen kereken ötven véradót regisztráltak.
 
A betyárok táborából Csizmadia Géza főbetyár, a műsor vezetője mutatott jó példát, aki előbb a színpadon népszerűsítette a társadalmi akciót, majd korhű viseletében a tettek mezejére lépett.

Szombat este a véradó akciót lebonyolító teljes kollektívát – így a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének és az OVSZ Veszprémi Vérellátónak a tagjait is – „Csárdabéli Szépasszonnyá” avatták a Bakonyi Betyárnapok szervezői. Ha a területi szervezet jövőre újra megszervezi a betyáros véradást a jubiláló nagyrendezvényen – márpedig az akció sikere ezt vetíti előre –, akkor azt is elmondhatjuk majd, hogy csárdabéli szépasszonyok vettek vért a kies Bakony szívében… 

Kelemen Gábor

Vissza 

 

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
111213
18192021222324
25262728293031

Friss események

Nincs aktuális esemény