Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kép-újság: ZIRCI "KALENDÁRIUM" 2015


Kép-újság: Különkiadás
 
2016. 01. 06.
 
ZIRCI „KALENDÁRIUM” 2015

 

Immár hagyományos év eleji képes különkiadásunkban ezúttal egy kis kalendáriumot állítottunk össze az elmúlt esztendő eseményeiből. Minden hónapból egy pillanatot ragadtunk ki önkormányzatunk fotóarchívumából. Jó lapozgatást kívánunk hozzá!

 

JANUÁR

Huszár G. Lőrinc plébános atya felírja egy zirci szálláshely ajtófélfájára a C, M, B kezdőbetűket: „Christus Mansoniem Benedicat”, azaz „Krisztus áldja meg ezt a hajlékot”. Vízkereszt az egyik jeles napja a hagyományőrzésnek, a házak, lakások megáldásának az időszaka is. Ennek a szokásnak a felelevenítését kezdeményezte a Bakony Szíve Turisztikai Szövetség.

 

FEBRUÁR

Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Zirci Farsangoló Bál, amely egy kicsit a szerelmesek éjszakája is volt, hiszen a maskarás mulatság Valentin-napra esett. A képre pillantva pedig talán nem is kell mondani, hogy a bál előestéje péntek 13 volt. Hogy mivel töltötte az idejét ez a szerelmespár a babonás napon, az rejtély marad, mert nem készítettünk interjút a vámpírokkal.

 

MÁRCIUS

Ragyogón sütött a Nap azon a tavaszi reggelen, aztán egyszer csak elbújt a Hold mögé. Részleges napfogyatkozás volt Magyarországon március 20-án, pénteken 9.37 és 11.58 között. A ritka jelenség köré az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma szervezett programot, a múzeum udvaráról Horváth Ferenc csillagász közreműködésével figyelhettük az égitestek bújócskáját.

 

ÁPRILIS

Szintén ritka, de immár nem égi, hanem földi jelenség: ennyi judoka egy helyen! A magyar ifjúsági és serdülő válogatott judo-kerettagok közös összetartására került sor Zircen április 2. és 4. között. A versenyzők a teplicei Európa-kupára készültek. Az ország minden pontjáról, sőt még Horvátországból is érkeztek judósok a Bakony fővárosába.

 

MÁJUS

A gyerekek is tettek azért, hogy szebb legyen iskolájuk környezete. „Idén is együtt, egymásért, a városunkért!” – szólt a május 9-én megrendezett „Zirciek Tavasza – Zirc Város Napja” városszépítő program mottója, melynek során a helyi intézmények, civil szervezetek, vállalkozások és a városlakók közösen gondozták, szépítették közterületeinket, parkjainkat, játszótereinket, középületeinket.


JÚNIUS

 

Szent Iván éjszakája már régóta a múzeumoké Zircen is. A mindig is hangulatos, sok látnivalót kínáló programot a hordó és a bor kultúrája köré építette a főszervező Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház. A főtéren különböző ügyességi játékokkal várták a gyerekeket, felnőtteket, családokat. Ezúttal hét intézmény nyílt meg ingyenesen az érdeklődők előtt.

 

JÚLIUS 

A nyár a táborozások időszaka. A gyermekek itt éppen abban a városban vertek tábort, amelyet saját maguk építettek. A Gurobi Bernadett által szervezett tábor célja, hogy a gyerekek újabb élménnyel töltődjenek fel az alkotás által. Szépen, ötletesen, nagy gonddal elkészített munkáikba évről évre bepillantást nyerhetünk, kitárják előttünk színes lelkivilágukat.      


AUGUSZTUS

Dékány Árpád Sixtus apát emeli a fény felé az első pohár zirci manufaktúrából csapolt sört. Kisasszony havának elején mintegy hatvan újságíró érkezett Zircre, hogy részese legyen a nagy pillanatnak, a monostori pince hűvösében készülő apátsági sör útra bocsátásának. Nem sokkal később, a Bakonyi Betyárnapokon ünnepélyesen is átadták a manufaktúrát.

 

SZEPTEMBER

Hajdú László tart a cél felé My Colt Mordály nevű lován a Hősök terén. A Nemzeti Vágta nagy hírnevet hozott térségünknek: Zirc az ötödik, Csetény a második helyen végzett. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket és a közreműködőket Ottó Péter polgármester fogadta a Városházán. A történet Zirc-Tündérmajorban, az első alkalommal megrendezett Bakonyi Vágtán kezdődött.  

 

OKTÓBER

Búzásné Rezsőfi Lívia fuvolajátékát hallgatják a Zirc város első képviselő-testülete megalakulásának huszonöt éves évfordulóját ünneplő vendégek a Városházán. A jubileum alkalmával polgármesterek, volt helyi, térségi és országgyűlési képviselők emlékeztek. Elhangzott: a képviselők legfontosabb feladata, hogy tegyenek a környezetükért, azért a közösségért, akik a bizalmukkal megtisztelték. 

 

NOVEMBER

Nagy sikerű Jótékonysági Estre került sor az ősz utolsó havában. A műsor széles keresztmetszetét adta az általános iskolánkban folyó sokszínű kulturális és művészeti életnek.  Az adományokból a Reguly Iskoláért Alapítvány az Általános Iskola „F” épületének udvarára szeretne játékokat vásárolni. Nem estek le még akkor az első pelyhek, a gyerekek mégis hóembert építettek a szívükből.

 

DECEMBER

Négy évszakos korcsolyapálya üzemelt városunk főterén egy hónapon keresztül, mely a Mikulás közreműködésével nyílt meg az érdeklődők előtt. A helyben új sportolási lehetőség rendkívül népszerű volt a zirciek körében, valahogy az ünnepek is más hangulatban teltek. Amikor pedig besötétedett, a karácsonyi készülődés jegyében csillagok világították meg szeretett otthonunkat.

Kelemen Gábor

A fotókat készítették: Boross László, Gurobi Bernadett, Kovács Eszter, Pucsek Kata és a szerző. A 9. kép forrása: vagta.hu
 

Vissza

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
111213
18192021222324
25262728293031

Friss események

Elérhetőségeink


Zirci Közös
Önkormányzati Hivatal

 

Levélcím:
8420 Zirc, Március 15. tér 1.
Pf.: 77
Telefon: 06 (88) 593-700
Fax.: 06 (88) 414-475
Email: pmh@zirc.hu