Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

2015. 12. 15.
ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
SAJTÓKÖZLEMÉNY
KERÉKPÁRÚT ÉPÜLT ZIRCEN

Zirc Városi Önkormányzat 106,44 millió Ft, 100 % intenzitású vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a KÖZOP-3.5.0-09-11 – Kerékpárút hálózat fejlesztése című pályázati kiíráson, a 82-es számú főutat kiváltó kerékpárút építésére és kapcsolódó kommunális gépek beszerzésére. A projekt fő célja az volt, hogy Zirc városon belül a nagy forgalmú főutat kiváltó kerékpárút épülhessen, mely lehetővé teszi a biztonságos kerékpáros közlekedést. A projekt keretében 1 km, kétirányú kerékpárút épült meg.


Zirc városában 2012-2013-ban megtervezésre került egy kb. 1 km összhosszúságú, több egymással összefüggő szakaszból álló vegyes forgalmú kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas úthálózat, mely a városközpont és a szakképző iskola illetve a személyszállítási logisztikai központ között teremt biztonságos kapcsolatot, elkerülve a 82-es út forgalmát. Ezen a területen korábban sem gyalogos, sem kerékpáros közlekedésre alkalmas út nem volt.

A kivitelezést közbeszerzési eljáráson a Strabag Zrt. nyerte el, a beruházás 2015. őszén megvalósult, a műszaki átadást követően várhatóan 2016. januárjában a létesítmény forgalomba helyezve átadásra kerül a helyi és környékbeli lakosságnak, használóknak.

Projektünk részeként a kiépült kerékpárút karbantartásához szükséges kommunális eszközöket is beszereztük: traktort és adaptereit (hótoló lap, sószóró, útseprő és padkakasza) vásároltunk, melyekkel megfelelőképpen tudjuk a karbantartást elvégezni.

A beruházáshoz kapcsolódóan már Önkormányzatunk saját forrásból egyéb terveket is elkészített, melynek megvalósulásával városrészünk, továbbá a Cuha-völgye, mint turisztikai célpont, távolabb tekintve pedig Győr felé is lehetővé válik a kerékpáros közlekedés.

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását!

További információ kérhető:
Varga Gábor projektmenedzser
Elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kerékpárút építése Zircen
2015. november 9.

Zirc Városi Önkormányzat egy több éve tervezett beruházás első lépcsőjeként több mint 1000 méter kerékpárutat épít, melynek részeként új Cuha-híd és gyalogátkelő hely is megvalósul, így a buszpályaudvar, vasútállomás biztonságosan megközelíthető lesz az Erdőalja városrész felől is. A 106 millió Ft-os beruházás keretében a kiépítésre kerülő út karbantartásához kapcsolódó gép és tartozékainak beszerzésére is sor kerül.
Zircen és a környékén egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik meg a kerékpáros közlekedés iránt, mely részben a helyi lakosság életmód váltásából, részben pedig a turisztikai célú kerékpározásból adódik. Ennek infrastrukturális feltételei eddig korlátozottak voltak, csak a gépjármű forgalom által használt utakon volt mód kerékpáros közlekedésre. A turisták közül többen a Győr-Veszprém között közlekedő vonattal érkeznek, számukra is szükséges biztosítani a város megközelíthetőségét.
Az Önkormányzat már évekkel ezelőtt megterveztette az Alkotmány utca és Állomás utca közötti és az Állomás utca mellett a szakképző iskola kollégiumáig tartó vegyes forgalmú, azaz gyalogos- és kerékpáros közlekedésre is alkalmas utat, melynek folytatásaként 2015-ben elkészült a Kardosrétig vezető szakasz engedélyes terve.
A Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című (KÖZOP–3.5.0-09-11 kódszámú) konstrukció lehetőséget biztosított arra, hogy a projektötletünk támogatással valósulhasson meg. Az előzetesen lefolytatott feltételes közbeszerzési eljárás eredményével alátámasztva 2015 augusztusában benyújtásra került a kiemelt projekt javaslat, melyre vonatkozó támogató döntés alapján 2015. október közepén a támogatási szerződést megkötöttük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.
A kivitelező Strabag Zrt. részére átadtuk a munkaterületet, aki megkezdte az építést.
 
Projekt adatai:
Támogató szerv: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kedvezményezett: Zirc Városi Önkormányzat
Projekt címe: Kerékpárút építés Zircen a 82. sz. főút kiváltására
Projekt azonosító száma: KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0086
Az Európai Unió ás a Magyar Állam támogatásának összege: 106 441 010 Ft
Támogatás intenzitása: 100%

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
111213
18192021222324
25262728293031

Friss események

Nincs aktuális esemény

Elérhetőségeink


Zirci Közös
Önkormányzati Hivatal

 

Levélcím:
8420 Zirc, Március 15. tér 1.
Pf.: 77
Telefon: 06 (88) 593-700
Fax.: 06 (88) 414-475
Email: pmh@zirc.hu